Visos baudos nuo šiol bus mokamos kitaip | Kas vyksta Kaune

Visos baudos nuo šiol bus mokamos kitaip

BNS 2015/07/28 13:01
R.Tenio nuotr.

Gyventojai visas jiems skirtas baudas, taip pat priskaičiuotus mokesčius ir mokesčių deklaracijas galės pasižiūrėti vienoje Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) elektroninių paslaugų sistemoje.

Jau pradėjusioje veikti sistemoje e-bauda, į kurią sujungtos per 80 baudas skiriančių valstybės institucijų, taip pat 60-ies savivaldybių institucijų informacinės sistemos, gyventojai galės matyti visas baudas, skirtas nuo liepos 1-osios, taip pat čia jas susimokėti.

Konferencijoje antradienį sistemą pristatydamas vidaus reikalų viceministras Julius Morkūnas tvirtino, kad sistema palengvins baudų administravimą, taip pat supaprastins jų mokėjimą pažeidėjams.

„Tikimės, kad sujungus sistemas, bus lengvesnė našta pareigūnams tas nuobaudas administruoti, nes visas nuobaudų administravimas pereis į Valstybinę mokesčių inspekciją“, – pabrėžė jis.

VMI viršininko pavaduotojos Vilmos Vildžūnaitės teigimu, VMI nuo liepos 1-osios perėmus visų mokesčių ir baudų administravimą, gyventojai naujojoje sistemoje galės ne tik sumokėti baudas, bet ir jas išdėstyti dalimis, taip pat jas apskųsti.

Laiku nesusimokėjus, VMI informaciją apie skolininkus perduos antstoliams.

„Projektas svarbus ir valstybės mastu, nes bus matoma, kiek baudų priskaičiuota, kiek jų sumokėta, kiek liko neišieškota visos valstybės mastu, t. y. bus matomos visos valstybės skolos. Nes dabar viskas buvo pabirę tarp daugiau nei 80 institucijų ir to nebuvo galima pažiūrėti“, – sakė V.Vildžiūnaitė.

Kad visa informacija būtų matomos vienoje vietoje, mokėjimai nuo šiol bus atliekami vienu kodu, skirsis tik pažeidimo kodas. Tačiau gyventojams, anot VMI atstovų, tuo rūpintis nereikės, nes sistema tai pateiks automatiškai.

Policijos departamentas skaičiuoja, kad iki 70 proc. visų baudų šalyje sudaro policijos skiriamos baudos. Anot generalinio komisaro pavaduotojo Donato Malaškevičiaus, iki šiol pareigūnai kasmet praleisdavo 25 tūkst. valandų išrašinėdami administracinių teisės pažeidimų protokolus.

„Tai iš tiesų geras žingsnis, leidžiantis policijai po truputėlį atsisakyti jai nebūdingų funkcijų ir skirti dėmesį tam, kam ji ir sutverta, tai yra visuomenės saugumui užtikrinti“, – sakė D.Malaškevičius.

Tikimasi, kad naujoji apie 2,5 mln. eurų kainavusi sistema leis apie 10 proc. pagerinti skolų išieškojimą. Sistemoje vis dėlto nebus matomos baudos, paskirtos užsienio valstybėse.

Policijos departamento duomenimis, iš viso pernai policijos pareigūnai išrašė apie 450 tūkst. administracinių teisės pažeidimų protokolų, skirdami 112 mln. litų baudų. 20,5 mln. litų (5,9 mln. eurų) pernai skirta vien už greičio viršijimą, dar apie 20 mln. litų (5,8 mln. eurų) baudų skirta už pažeidimus dėl akcizinių prekių.

Iš viso, policijos duomenimis, visų valstybėje skirtų baudų pernai sumokėta 94,7 mln. litų (27,4 mln. eurų), iš jų apie 72 mln. litų (20,9 mln. eurų) sudarė policijos skirtos ir sumokėtos baudos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA