Britai atsakė, kodėl pasirinko Kauną, o ne Vilnių | Kas vyksta Kaune

Britai atsakė, kodėl pasirinko Kauną, o ne Vilnių

delfi.lt 2015/07/27 07:50
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vilnius ar Kaunas? Tokį klausimą prieš žengdama į Lietuvos rinką sprendė kompanija „Call Credit“. Britai pasirinko laikinąją sostinę ir prieš trejus metus tai buvo didžiausias užsienio kompanijos biuras Kaune. „Call Credit“ paaiškino, kodėl investicijai buvo pasirinktas Kaunas, o ne sostinė.

Įprastai kompanijos pirmenybę teikia Vilniui. Kredito rizikos valdymo ir finansinių paslaugų kompanija „Call Credit“, kurios centrinis biuras įsikūręs Lydse, pasielgė priešingai – įsikūrė Kaune, „Žalgirio“ arenos trečiajame aukšte.

Rasti atitinkamo dydžio patalpas, kuriose būtų galima įsikurti beveik pusantro šimto darbuotojų nebuvo paprasta, o geriausiai tiko būtent didžiausia Lietuvos arena. Iš viso informacinių technologijų bendrovė Kaune investavo apie 60 mln. litų.

Atvedė talentų gausa

Kas lėmė, kad šį kartą Kaunas pranoko Vilnių. Pirmas kriterijus – aukštosios mokyklos.

„Pirmiausiai mūsų pasirinkimą lėmė talentų paieška. Įmonė labai sparčiai auga. Pagrindinė problema, su kuria susidūrė kompanija, buvo talentų trūkumas Lydse. Ypač IT srityje. Tuomet nuspręsta ateiti į Lietuvą. Natūraliai sprendžiamas klausimas, į kurį miestą? Kaunas buvo pasirinktas dėl kelių priežasčių. Svarbiausia – talentų kalvė KTU. Tikiu, kad tai yra bus geriausias universitetas, kuris ruošia IT specialistus. O mums jų labiausiai reikia“, – DELFI sako „Callcredit operations“ vadovas Lietuvoje Dainius Aksinavičius.

D. Aksinavičius neslepia, kad kitas svarbus faktorius – mažesnė konkurencija Kaune.

„Kitas argumentas – konkurencija. Jei mes pažiūrėtume situaciją prieš trejus metus, tai Vilniuje jau buvo stambios kompanijos. Kaune gigantų ir užsienio investicijų nebuvo. Mes buvome vieni iš pirmųjų didelių investuotojų Kaune. Konkurencinis pranašumas – geriau būti didele žuvimi mažame tvenkinyje, nei maža žuvele tarp ryklių“, – sako „Callcredit operations“ vadovas Lietuvoje.

Be to teigiama, kad kauniečiai lojalesni darbuotojai, nei sostinės gyventojai.

„Žiūrime į patirtį ir matome. Turiu patirties dirbdamas tiek Vilniuje, tiek Kaune. Tai susiję su ta pačia konkurencija. Atsiranda didesnė pasiūla ir žmonės pradeda lakstyti, atsiranda kitos vertybės. Kaune to nebuvo ir tai naudinga darbdaviui. Jei pažiūrėtume darbuotojų kaitą, tai Kaune ji buvo mažesnė. Tai rodo lojalumą darbdaviui“, – įsitikinęs D. Aksinavičius.

Dar vienas svarbus veiksnys – tiesioginiai skrydžiai iš Kauno į Lydsą. Tiesa, „Ryanair“ šiuos skrydžius jau nutraukė.

Darbo grafikas – lankstus

D. Aksinavičius pastebi, kad konkurencija IT srityje kuo toliau, tuo labiau tampa aštresnė.

„Konkurencija, ypač IT srityje, didėja. Jei žiūrint bendrojo išsilavinimo, bendro profilio darbuotojus, tai mano manymu, konkrencija nedidėja. Aš visiems sakau: jei jūs norite Lietuvoje kurti IT centrą, tai jūs pavėlavote kokia 3-4 metus. Jeigu jūs norite kurti „Business process outsourcing“ centrą, tai 300, 400 ar 500 darbuotojų gali lengvai atsirasti tiek Kaune, tiek Vilniuje“, – mano D. Aksinavičius.

„Callcredit“ biure Kaune vyrauja itin laisva atmosfera. Įrengtos net kelios poilsio zonos, biblioteka, dvi virtuvėlės. Be to, galima laiką leisti žaidžiant stalo futbolą ar „Play Station“ žaidimus. Biuras įrengtas arenoje, todėl jo erdvė yra puslankio formos, o skirtingus jo galus galima pasiekti paspirtuku.

„Manau, baigėsi tie laikai, kai darbo laikas buvo nuo 8 iki 17 val. Manau reikia žiūrėti, ką padaro žmonės. Yra darbų, kuriuos reikia daryti vakare. Tai žmonės ateina ryte, per pietus eina sportuoti ir grįžta vakare. Mes į darbo laiką žiūrime labai lanksčiai“, – sako D. Aksinavičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA