Kauno paveldosaugininkai ragina nerengti pasilinksminimų VII forte | Kas vyksta Kaune

Kauno paveldosaugininkai ragina nerengti pasilinksminimų VII forte

BNS 2015/07/24 16:38

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyrius kreipėsi į Kauno tvirtovės VII forte įsikūrusį muziejų su reikalavimu nerengti forte švenčių, žaidimų ir panašių renginių.



Privataus forte įrengto muziejaus atstovai teigia, kad visi renginiai yra edukaciniai ir su moralės normomis bei įstatymais nesikerta.

Pasak KPD, forte, kuriame yra masinė genocido kapavietė, vykstantys renginiai piktina visuomenę.

„Yra priimta visuotina norma, kad šventės, žaidimai ir panašūs renginiai nėra švenčiami kapinėse, memorialiniuose parkuose ir holokausto vietose, todėl minėtoje teritorijoje reikalaujame nevykdyti aukščiau įvardintų veiklų“, – teigiama rašte.

„Situacija ten yra sudėtinga. Fortas yra žudynių vieta – ten išžudyti žydų tautybės Lietuvos piliečiai. Pateikite man nors vieną atvejį Lietuvoje, kai kapinėse vyksta kažkoks – nuėjus į jų puslapį parašyta – burbulų pūtimas, vakarėliai. (…) Kur dar kapinėse Lietuvoje daromi piknikai? Kapinėse, Holokausto vietose, prie mūsų nužudytų partizanų?“, – BNS penktadienį sakė KPD Kauno skyriaus vadovas Svaigedas Stoškus.

Jis teigė, kad KPD yra gavęs skundų dėl forte vykstančių renginių, kuriais piktinasi užsieniečiai, žydų tautybės asmenys.

S.Stoškus pabrėžė vertinantis dideles pastangas, įdėtas kuriant VII forte muziejų ir teigė, kad KPD nesirengia ko nors bausti, tačiau, pasak S.Stoškaus, siekia forto savininkus sudrausminti.

VII forto vadovas Vladimiras Orlovas BNS teigė, kad priekaištai yra nepagrįsti.

„Yra Vilniuje žmonių, kurie įsivaizduoja, kad VII fortas yra nedidelė aikštelė, po ta aikštele yra žydų palaikai, o ant tos aikštelės stovi scena ir ten vyksta linksmi renginukai. Jie nesuvokia nei teritorijos dydžio, nei mūsų veiklos. (…) Tas raštas prašo iš mūsų nedaryti to, ko mes nedarome. Todėl sunku kažką padaryti, kad jį įvykdytume, nes jis yra įvykdytas a priori – VII forte nustatyta kapavietė, žinoma jos vieta, ji mūsų pastangomis yra aptvarkyta“, – kalbėjo V.Orlovas.

Jis teigė, kad forte esančios kapavietės ir žudynių vietos teritorijoje vyksta tik edukaciniai, su čia įvykusia tragedija susiję renginiai. Fortas taip pat vykdo edukacines programas, tačiau forto savininkas pabrėžė, jog vaikams skirti renginiai kapavietės teritorijoje tikrai nevyksta, fortas nėra nuomojamas privačioms šventėms su linksmybėms.

V.Orlovas priminė, kad kapavietė forte rasta jau jį privatizavus, ji ištirta ir apie ją visuomenė informuota forto muziejaus pastangomis.

„Jeigu tas darbas nebūtų padarytas ir jei pas mus būtų planas daryti forte pramogų centrą, mums būtų paprasčiau tiesiog tylėti apie tą istoriją“, – sakė V.Orlovas.

Tikimasi, kad nesutarimus pavyks išspręsti forte susitikus žydų bendruomenės, Užsienio reikalų ministerijos ir KPD atstovams.

Vykstant Antrajam pasauliniam karui naciai Lietuvoje, dažnai padedami vietos kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Manoma, kad 1941-ųjų liepą VII-ojo forto teritorijoje nužudyta apie 5 tūkst. žmonių, daugiausia žydų kauniečių. Masinė kapavietė čia rasta 2011 metais, 2014 metais ji buvo sutvarkyta, rastus palaikus perlaidojant jų radimo vietoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA