Klimatologai atnaujino prognozes likusiai vasarai: kur dingo karščiai?  | Kas vyksta Kaune

Klimatologai atnaujino prognozes likusiai vasarai: kur dingo karščiai? 

delfi.lt 2015/07/21 15:16
R. Tenio nuotr.

Normali lietuviška vasara – ne tropinė, o būdinga mūsų kraštams. Taip pastarųjų savaičių orus vertina meteorologė Izolda Marcinonienė. DELFI aiškinosi, kodėl šalta ir kada pagaliau sušils.

„Vienas karštas vasaros savaitgalis ir viskas?“ – piktinasi DELFI skaitytojai. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyriausioji specilaistė į tai atsako pasiremdama trisdešimties metų stebėjimais: „Normali lietuviška vasara. Temperatūra artima vidutinei daugiametei. Taip ir parašykit. Naktimis oras sušyla iki 8-12 laipsnių, prie jūros iki 15 laipsnių, o dienomis iki 18-23“.

Dar ne viskas prarasta. Prognozės rugpjūčiui

Klimatologas Donatas Valiukas priminė, kad liepos pradžioje galėjome džiaugtis karščio banga, kuri truko kone savaitę.

Pasak klimatologo, tradicine lietuviška vasara nebepasitenkiname dėl kelių ankstesnių vasarų, kurios buvo nebūdingai karštos ir labiau priminė turkiškas vasaras.

Cituodamas atnaujintas Nacionalinio orų ir klimato prognozių centro JAV prognozes rugpjūčiui, rugsėjui ir spaliui, D. Valiukas šį tą pasakė ir apie paskutinį vasaros mėnesį. Amerikiečiai prognozuoja, kad rugpjūtis bus kiek vėsesnis, nei įprasta Lietuvoje, vidutinė paros temperatūra nesieks daugiametės, kuri pas mus tėra 17, 2 laipsnio šilumos.

„Pabrėžčiau tai, kad tas „vėsiau“ nereiškia, jog vėsiau bus visą rugpjūtį. Dar turėtume sulaukti ir kaštesnių, ir šaltesnių dienų, tik tiek, kad, išvedus mėnesio vidurkį, paros temperatūra bus žemesnė“, – komentavo klimatologas.
Šilčiausias mėnuo

Kalbant apie vidutines mėnesių temperatūras liepa – šilčiausias metų mėnuo. Vidutinė daugiametė rugpjūčio temperatūra Lietuvoje tesiekia 16,2 laipsnio. „Tačiau pirmas rugpjūčio dešimtadienis – šilčiausias, siekia 17,5 laipsnio, nors paskui staigiai vėsta, nes diena trumpėja, o naktis ilgėja. Žinoma, reikšmės turi ir tai, ar iš pietų plūsteli šiltesnio oro masės, tačiau tendencijos tokios“, – sakė meteorologė I. Marcinonienė.

Pastaruosius trisdešimt metų vidutinė liepos mėnesio paros temperatūra buvo 16,7 laipsnio. Pirmą dešimtadienį vidutiniškai siekė – 16,3 laipsnio, antrą – 16,8 laipsnio, trečią – 17, 2 laipsnio.

Ko laukti liepos pabaigoje

Kaip pastebi I. Marcinonienė, šiemet nebuvo stiprių tropinių kaščių, taigi mažiau būta ir kritulių. „Vidutiniškai liepą iškrenta 80 mm kritulių, tačiau pirmasis liepos dešimtadienis tikrai buvo sausesnis. Apie antrąjį kalbėti kol kas anksti, nes situacija Lietuvoje labai skyrėsi. Pvz.,Vilniaus oro uostas visada išmatuodavo labai daug lietaus. Patys matote, kad kaupiasi konvekciniai debesys ir pusėje miesto smarkiai lyga, o kitoje pusėje – dulka, nes nebūta lietaus“, – pavyzdį pateikė meteorologė.

Europos prognozių centro duomenimis, liepos pabaigoje numatoma oro temperatūra – artima vidutinei, kritulių kiekis taip pat.

„Labai karštų orų su liūtimis bent kol kas tikrai nematyti. Tokia liepos mėnesio prognozė. Kiek šilčiau turėtų būti ketvirtadienį, šeštadienį, kelios dienos ateinančios savaitės viduryje, galbūt pasieksime ir 25 laipsnių temperatūrą, tačiau šiltesnė bus viena kita diena. Nebus taip, kad nusistovėtų pietvakarių srauto atnešta šiluma, kuri susitelkusi Lenkijos pietvakariuose ir Balkanuose. Kad iš ten karštis atsklistų pas mus, reikia pietvakarių pernašos, o tų srautų nėra“, – paaiškino specialistė.

Daugiau informacijos apie orus rasite čia>>>

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA