Kauno žydų kapinių pavadinimas nebus keičiamas, jos bus tvarkomos | Kas vyksta Kaune

Kauno žydų kapinių pavadinimas nebus keičiamas, jos bus tvarkomos

BNS 2015/07/21 10:32
DELFI nuotr.

Kauno miesto taryba antradienį nusprendė skirti 8 tūkst. eurų Kauno senųjų žydų kapinių tvarkymui, taip pat nutarė nekeisti šių kapinių pavadinimo.

Sprendimo projekte buvo siūloma pakeisti Kauno senųjų žydų kapinių prie Radvilėnų plento pavadinimą ir kapines pervadinti Kauno žydų atminimo parku. Tarybos posėdyje pateikta pataisa, kuria siūloma šį punktą išbraukti ir tiesiog numatyti finansavimą kapinių tvarkymui.

„Yra trijų frakcijų raštu registruota sprendimo projekto pataisa, kurios esmė yra išbraukti tarybos sprendime esantį pirmą punktą, būtent kur yra kalba apie pavadinimą ir žodį „parkas“, tiesiog jį visiškai išbraukti ir palikti tik antrą punktą“, – tarybos posėdyje sakė Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Tarybos sprendime numatoma keliais etapais sutvarkyti kapines ir dar šiemet 8 tūkst. eurų skirti kapams inventorizuoti ir identifikuoti.

Kauno Žaliakalnio senosios žydų kapinės buvo įsteigtos 1861 metais, uždarytos 1952 metais. Jos yra įtrauktos į Kultūros vertybių registrą ir yra saugomos valstybės.

Kultūros paveldo departamento duomenimis, šiose kapinėse palaidota daug žymių visuomenės, kultūros, politikos ir religijos veikėjų, tarp jų – rašytojai Jakovas Lifšicas, Chaimas Rafalevičius, Josifas Livšinas, literatūros kritikas Eljaševas Baumachševas, dailininkas Jokūbas Mesenbliumas, dainininkas Danielius Dolskis. Ne visi žymių žmonių kapai yra žinomi.

Kapinėse taip pat palaidota Lietuvos kariuomenėje tarnavusių ir nepriklausomybės kovose žuvusių 14 žydų – Lietuvos karių.

Spėjama, kad čia yra užkasta iki 60 žydų tautybės vyrų, nužudytų Antrojo pasaulinio karo metais Kauno buvusio „Lietūkio“ garažo teritorijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA