Atliekų tvarkytojai atsako į gyventojų klausimus apie rūšiavimą | Kas vyksta Kaune

Atliekų tvarkytojai atsako į gyventojų klausimus apie rūšiavimą

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Nors informacijos apie rūšiavimo svarbą ir naudą yra pateikiama gana daug, tačiau, ekologijos ekspertų teigimu, gyventojams užsiėmus tuo praktiškai, dar kyla daugybė paprasčiausių klausimų, į kuriuos atsakymų reikėtų ieškoti žymiai atidžiau. Į dažnai gyventojams kylančius klausimus apie rūšiavimą atsako ekologijos bendrovės „Ecoservice“ vadovas Arūnas Makauskas.

Kur galima mesti sauskelnes?
Deja, sauskelnės nėra perdirbamos, todėl jas meskite į bendrą atliekų konteinerį.

Ar rūšiuojamos atliekos, kurios yra pagamintos iš gumos? Pavyzdžiui, guminės pirštinės. Kur jas mesti?
Lietuvoje tokios atliekos nerūšiuojamos. Jas meskite į bendrą komunalinių atliekų konteinerį.

Kur mesti medinius vyno kamščius? Ar jie perdirbami?

Vyno kamščiai neperdirbami. Medinius kamščius galite mesti į bendrą atliekų konteinerį, nes jie lengvai suyra, tačiau plastikinius meskite į plastiko konteinerį.

Kodėl negalima į popieriui skirtus konteinerius mesti picų dėžių, jei jos yra kartoninės?
Nors jos pagamintos iš kartono, bet dažniausiai būna smarkiai suterštos riebalais. Jei dėžė tikrai švari, tuomet galima mesti į atitinkamą konteinerį. Jei viršutinė jos dalis neriebaluota, nuplėškite ją ir išmeskite į rūšiavimo konteinerį.

Ar tiesa, kad dauguma lankstinukų ir reklaminių laikraštukų nėra tinkami mesti į popieriui skirtą konteinerį? Jei taip, ką su jais daryti?
Netiesa. Dauguma tinka perdirbimui. Meskite į popieriaus konteinerį. Perrūšiavimo centre dirbantys žmonės atrinks, kas bus tinkama perdirbti.

Kodėl negalima į popieriaus rūšiavimo konteinerį mesti popierinių nosinaičių?
Išrūšiuotos popieriaus atliekos privalo būti švarios, neužterštos riebalais, kitomis medžiagomis. Panaudotos nosinaitės yra suteptos. Gali plisti įvairios infekcijos, ligos, dėl to jas reikėtų mesti į buitinių atliekų konteinerį.


Kur reiktų mesti tuščias skardines nuo konservų, alaus skardines, metalinius dangtelius?

Metalo atliekos metamos į plastiko konteinerį.

Ko negalima mesti į popieriaus konteinerį?
Netinka dėžės nuo maisto: picos, tapetai, servetėlės, tualetinis popierius, kalkinis popierius, pakeliai nuo traškučių, vandeniui ar drėgmei atsparaus impregnuoto arba kreiduoto popieriaus ar kartono, laminuoto popieriaus.

Koks yra išvežamų išrūšiuotų atliekų likimas? Ar verta jas rūšiuoti, kiek jų yra realiai panaudojama; ar neatsiduria viskas sąvartyne?
Rūšiuoti tikrai verta. Visos atliekos vežamos į antrinių žaliavų rūšiavimo bazę, čia atskiriamos netinkamos atliekos, tinkamos suskirstomos pagal rūšis, supresuojamos ir išvežamos į perdirbimo gamyklas. Po rūšiavimo netinkamos perdirbimui atliekos panaudojamos energijos gamybai.

Margarino indelį ne visai kruopščiai išploviau ir įmečiau į plastiko konteinerį. Jis bus perdirbtas kaip švarus ar bus tiesiog išmestas kaip buitinė šiukšlė?
Indelis į sąvartyną nepateks. Jei jis stipriai užterštas, blogiausiu atveju, bus panaudotas energijos gamybai. Tokie plastikai yra smulkinami ir plaunami perdirbėjų.

Kaip išrūšiuotas atliekas dar kartą perrūšiuojate?
Visos atliekos vežamos į antrinių žaliavų perrūšiavimo bazę, čia atskiriamos netinkamos atliekos, tinkamos suskirstomos pagal rūšis, supresuojamos ir išvežamos į perdirbimo gamyklas. Po rūšiavimo netinkamos perdirbimui atliekos panaudojamos energijos gamybai.

Kur reikėtų mesti „Tetrapak“ pakuotes? Ar jos rūšiuojamos?
„Tetrapak“ pakuotes reikia rūšiuoti. Jas reikia mesti į plastikui skirtą konteinerį.

Kaip rūšiuoti atliekas neturint tam specialių konteinerių?
Namuose galima pastatyti atskirus keturis konteinerius arba maišus, pasigaminti dėžes (bendrą komunalinėms atliekoms, popieriui ir kartonui, plastmasei, stiklui). Taip pat galima rinkti ir į vieną atskirą maišą perdirbamas atliekas (popierių ir kartoną, plastmasę, stiklą) ir nuėjus prie konteinerių išrūšiuoti (sudėlioti į atskirus varpelius). Aišku, jei stengiatės dėti atliekas tvrakingai, nieko tokio, kad stiklas kartu, bet yra pavojus, kad esant duženoms jas rūšiuojant galima susižaloti.

Ar galima deginti atliekas ant juodžemio darže? Juk žolės plotas tada nėra deginamas?

Jokių atliekų negalima deginti.

Ar folija gali būti perdirbama?

Folija gali būti perdirbama, todėl ją meskite į plastikui skirtą konteinerį.

Kur mesti saldainių popieriukus rūšiuojant šiukšles?

Visą folijos pagrindu pagamintą pakuotę (nuo jogurto, grietinės, saldainių, cigarečių, kepimo foliją ir kitą) reikia mesti į plastiko konteinerius. Tai yra perdirbama medžiaga.

Kaip reikėtų atsikratyti senu mobiliuoju telefonu? Jei daiktai labai smulkūs, ar būtina juos vežti į specialią aikštelę? Ar galime mesti į buitinių atliekų konteinerį?
Tokių atliekų negalima mesti į buitinių atliekų konteinerį. Šias elektronines atliekas reikia vežti į didelių gabaritų aikštelę. Taip pat tokias atliekas superka ir kai kurios elektronikos parduotuvės. Kai kuriose įstaigose, beveik visuose prekybos centruose, dažnai ir mokyklose, yra pastatyti konteineriai, kurie skirti elektroninėms atliekoms surinkti.

Kodėl ne visas atliekas galima perdirbti?
Technologijoms tobulėjant perdirbti galima vis daugiau atliekų, tačiau kai kurias atliekas yra itin brangu perdirbti, todėl nesant paklausos, nėra ir pasiūlos. Atsiradus poreikiui, atsiras ir galimybės perdirbti iki šiol masiniam perdirbimui nenaudojamų atliekų.

Ką daryti su tuščiomis spausdintuvų kasetėmis?

Jomis geriausia atsikratyti kaip ir elektroninėmis atliekomis. Daugelis elektronikos bei buitinių prekių pardavėjų priima tokio tipo atliekas perdirbimui.

Kodėl negalima perdirbti 100 proc. visų popieriaus atliekų?
Kai kurie popieriaus gaminiai nėra skirti perdirbimui, pvz.: cigarečių popierėliai, tapetai bei servetėlės. Tokio tipo atliekos sudaro apie 15 proc., todėl ekonominiu požiūriu neapsimoka perdirbinėti tokių atliekų, kadangi itin išauga transportavimo ir eksploatavimo išlaidos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA