Lietuvos keliuose diegiami vidutinį greitį fiksuojantys matuokliai | Kas vyksta Kaune

Lietuvos keliuose diegiami vidutinį greitį fiksuojantys matuokliai

BNS 2015/07/16 16:17
Policijos nuotr.

Policija Lietuvos keliuose ima diegti matuoklius, kurie fiksuos ne momentinį, o vidutinį automobilių greitį kelio atkarpoje.

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas ketvirtadienį pranešė, kad pirmieji tokie matuokliai įdiegti kelio „Via Baltica“ penkių kilometrų atkarpoje, nuo 29-ojo kilometro už Kauno Marijampolės link. Įvertinus patirtį, sistemą ketinama plėsti.

„Išsivysčiusios Europos Sąjungos valstybės yra seniai nustačiusios, kad daug efektyviau matuoti ne momentinį greitį, kur vienoje atkarpoje automobilis šimtą metrų pravažiuoja saugiu greičiu, o matuoti greitį kelių, keliolikos ar keliasdešimties kilometrų atkarpoje. Pasirinktas kelias „Via Baltica“, kuris yra šiandien vienas iš avaringiausių, vienas nesaugiausių kelių – vien šią savaitę žuvo du asmenys,“, – žurnalistams sakė L.Pernavas.

Jis atkreipė dėmesį, kad bandant sistemą prieš mėnesį atkarpoje buvo užfiksuotas 168 kilometrų per valandą greitis, nors jis ribojamas iki 90, vietomis – 70 kilometrų per valandą.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris informavo, kad policija baudas ketina skirti tik už pažeidimus, kurie fiksuojami nuo ketvirtadienio.

Anot jo, sistema vairuotojus privers greitį sumažinti ilgesnėje kelio atkarpoje, be to, tokie matuokliai neturi paklaidos, nes greitis apskaičiuojamas matematiškai: bandomojoje 4 km 873 metrų atkarpoje bus fiksuojamas pradinis ir galutinis automobilio kelionės taškas, atkarpą leistinu greičiu galima įveikti ne greičiau nei per per 200 sekundžių.

„Pati metodika yra įteisinta generalinio komisaro įsakymu, Matavimo institutas išmatavo tikslius atstumus. Vidutinis greitis yra tikslesnis, nes jei momentiškai viename taške važiavote 150 kilometrų, per penkias minutes vidutinis greitis bus gal 110. Pagal bendrąjį teisės principą, jis aiškinamas palankiau žmogui (…), tikėtina, kad jis gaus mažesnę baudą“, – kalbėjo E.Šileris.

Apie matuoklius vairuotojus informuos ženklai ir informacinis stendas.

Rudenį ketinama pristatyti vieno matuoklio rezultatus. Politikams pritarus, rugsėjį – spalį galėtų atsirasti dar apie dešimt tokių matuoklių.

Vėliau policija žada kreiptis į Vyriausybę, siūlydama tokių atkarpų su matuokliais skaičių išplėsti „iki šimto“, tai kainuotų apie milijoną eurų. Matuokliai būti diegiami tiek magistralėse, tiek miestuose. Šioms priemonėms yra pritarusi premjero vadovaujama Saugaus eismo komisija.

„Manau, kad tai yra pakankamai didelis skaičius, pakankamai didelės lėšos. Esu tikras, kad saugus eismas stotų į kitą situaciją, būtų mažiau žuvusiųjų, mažiau sužeistųjų“, – sakė jis.

Policijos vadovo teigimu, dabar veikiančių stacionarių matuoklių ir kelių policijos funkcijų nebus atsisakoma.

Diegiant sistemą, vadovautasi Suomijos, Italijos, Didžiosios Britanijos pavyzdžiu. Tokius matuoklius iš kaimyninių valstybių turi tik Lenkija

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA