Darbo kodekse – geros naujienos tėvams | Kas vyksta Kaune

Darbo kodekse – geros naujienos tėvams

BNS 2015/07/15 16:08
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trišalėje taryboje svarstomose Darbo kodekso pataisose nuspręsta palikti vadinamuosius „mamadienius“ ir „tėvadienius“, trečiadienį pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Šios papildomos poilsio dienos iki šiol svarstytame mokslininkų pasiūlytame Darbo kodekso projekte nebuvo įtrauktos.

Anot SADM, ministerijoje vykusiame trišalės tarybos posėdyje profesinių sąjungų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai dar nesutarė, ar tokios dienos turėtų būti apmokamos darbdavio, ar iš „Sodros“ biudžeto.

Šiuo metu darbuotojams, auginantiems du vaikus iki 12 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę. Auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 12 metų – dvi dienos per mėnesį arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Kaip nurodo ministerija, nuostata palikta profsąjungų siūlymu, kurių teigimu papildomos poilsio dienos yra darbuotojų vertinamos ir „prie geresnio darbo ir šeimos derinimo, demografinės situacijos gerinimo“.

Trišalėje taryboje taip pat sutarta už kasmetines atostogas mokėti darbuotojo vidutinį darbo užmokestį vietoj nustatyto darbo užmokesčio, svarstyti kiti poilsio laiko, darbo užmokesčio, žalos atlyginimo klausimai.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas BNS tvirtino, kad pasiekti sutarimai dėl atostogų apmokėjimo, išeitinių pašalpų. Vis dėlto jis neatmetė, kad Trišalė taryba gali paprašyti Seimo grąžinti Vyriausybei tobulinti Darbo kodekso pakeitimus, nes tarybai, Vyriausybei ir Seimui yra pateikiami skirtingi Darbo kodekso projektai, kuriose įtraukiamos ir mokslininkų nerengtos nuostatos.

Dėl to ketinama apsispręsti iki kito Trišalės tarybos posėdžio, kuris numatomas liepos 28 dieną. Liepos pabaigoje Trišalė taryba ketina svarstyti pakeitimus dėl kolektyvinių darbo sutarčių.

Vyriausybės parengtas socialinis modelis siūlo liberalizuoti darbo santykius bei pertvarkyti „Sodros“ pensijų sistemą. Iš viso planuojama pakeisti apie 40 teisės aktų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA