Aerodromas ruošiasi jubiliejui | Kas vyksta Kaune

Aerodromas ruošiasi jubiliejui

Paskutinį liepos savaitgalį kauniečių ir visos Lietuvos akys kryps į Aleksotą, kur padebesiuose ir ant žemės bus švenčiamas istorinio S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo 100-metis. Tam, kad šventė vyktų sklandžiai, ruošiasi ne tik aviatoriai, bet ir miesto tvarkytojai.

Naudosis ir ateityje

„Tikrai verta atvažiuoti į šventę – vienas seniausių aerodromų Europoje švęs 100 metų jubiliejų. Akis bus kur paganyti ir padangėje, ir ant žemės“, – žada S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo direktorius Vytas Skučas.

Istorinio aerodromo 100 metų iškilmės vyks liepos 25–26 dienomis, o pasiruošimas šventei įsibėgėjo gerokai anksčiau: kelininkai tvarko jau senokai rūpesčių kėlusią įvažą į aerodromo teritoriją, šienpjoviai netrukus baigs šienauti aerodromo pakraščius, ruošiamasi tvarkyti ir laiko bei oro permainų pažeistus kilimo ir tūpimo tako pakraščius.

„Ruošiamės šventei, bet smagu, kad tai, ką padarysime dabar, tarnaus kauniečiams ir miesto svečiams ir šventei pasibaigus“, – teigė miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Sutvarkius duobėtą įvažą, galės džiaugtis ne tik aerodromu besinaudojantys aviatoriai, bet ir kitos čia įsikūrusios institucijos – Aviacijos muziejus ir jo lankytojai, Aleksoto seniūnija, policijos pareigūnai, ugniagesiai gelbėtojai.

Pasak A.Pakalniškio, įvaža bus naujai išasfaltuota, o aerodromo prieigose esančių automobilių stovėjimo aikštelių danga – paremontuota. Darbininkai paplušės ir aikštelėje, kuria naudojasi Aleksoto seniūnija bei policijos nuovada. Čia automobilius galės pastatyti ir šventės svečiai.

Turi būti saugu

„S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo teritorijoje – didžiuliai plotai. Svarbiausia, kad ir šventės metu, ir po jos, čia būtų saugu ir aviatoriams, ir svečiams“, – pastebėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

„Dabar šiek tiek ėmėmės tvarkyti riedėjimo takus, kurie jau buvo pradėję kelti pavojų – kai bent kiek didesnis lėktuvas kyla arba leidžiasi, nuo besisukančio propelerio kyla smėlio ir akmenų audros. Taip tikrai negali būti“, – teigė meras. Jo manymu, prasčiausia situacija – kilimo tako pakraščiuose ir ant tako, kuris veda prie kilimo ir tūpimo tako.

Bus išskirtinių pasirodymų

„Kaip tik tariamės ir su lenkų kariškiais dėl jų dalyvavimo šventėje – privalome užtikrinti tam tikriems orlaiviams reikalingas sąlygas, dėl to dabar kai ką taisome, kad atitiktų aerodromas techninius reikalavimus“, – prasitarę aerodromo vadovas.

Kone išskirtiniausiu šventės akcentu V.Skučas įvardijo svečio iš Vengrijos pasirodymą. „Į šventę atvyksta legendinis „Red Bull Air Race“ pilotas Peteris Besenyei – oro lenktynių krikštatėviu tituluojamas vengras, laisvojo stiliaus akrobatika išgarsėjęs pasaulinių varžybų čempionas. Bet tų šventės „vinių“ bus tikrai ne viena“, – šyptelėjo V.Skučas.

Pasak jo, padangėje džiugint ne tik Lietuvos pilotai. Pasirodymus ore demonstruos svečiai iš Lenkijos ir Latvijos, kitų šalių.

„Kadangi aerodromas yra istorinis, šventėje bus nemažai tarpukario niuansų. Istorinis Lietuvos aeroklubo angaras taps vienu iš šventės taškų“, – pasakojo V.Skučas.

Galimybė paskraidyti

100-metį švenčiančio aerodromo vadovas atkreipė dėmesį, kad pirmą kartą šventė vyks viso aerodromo teritorijoje.

„Skirtingus taškus, kur vyks specialios programos, bus galima pasiekti šventės metu važinėsiančiais viešaisiais autobusais. Šventės dalyviai, važiuodami autobusais, galės sužinoti, kur jie yra, išgirsti, kokia tos vietos istorija ir kas čia vyksta dabar. Autobusai važinės reguliariai, o jų keleiviai bus informuojami ir apie tai, kas ir kuriuo metu vyks kitose aerodromo vietose“, – apie šventės subtilybes pasakojo V.Skučas.

Anot jo, aviatorių pasirodymai bus orientuoti dalyviams, susirinkusiems pietinėje aerodromo dalyje, tačiau pilotų pasirodymus bus galima stebėti ir iš kitų aerodromo vietų. Pramoginė programa vyks ne tik padebesiuose. Scenoje šeštadienį rengiamas koncertas iki vidurnakčio. Muzikinė programa numatyta ir sekmadienį. Šventėje taip pat dalyvaus Karinės oro pajėgos – pristatys įvairią karinę techniką.

Jeigu šventės svečiai norės pažvelgti į Kauną iš oro, tai irgi galės padaryti. „Parėmę aviaklubus žmonės, turės galimybę lėktuvais, skraidyklėmis, oro balionais pakilti į dangų. Tuo netgi galima pasirūpinti iš anksto – užsisakyti skrydžius“, – teigė V.Skučas. Pasak jo, šventės metų į dangų kils ir lėktuvai, ir sraigtasparniai, ir parasparniai, ir skraidyklės, ir oro balionai bei aitvarai.

Visa pramoginė programa – nemokama.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA