Sosnovskio barščiai Kaune toliau veši – kas savaitę nukenčia apie 10 žmonių | Kas vyksta Kaune

Sosnovskio barščiai Kaune toliau veši – kas savaitę nukenčia apie 10 žmonių

Sosnovskio barščiai Kaune / R. Tenio nuotr.

Nors visi plačiai kalbame, jog liestis prie gigantiškųjų Sosnovskio barščių negalima, vis tiek kiekvieną savaitę į ligonines atvežami nuo šių augalų nudegę žmonės. Miestas naikina barščius tačiau tai nėra pati lengviausia kova.

Žmonės, būdami gamtoje, retai susimąsto apie tykančius pavojus. Vienas jų – iš Kaukazo kilęs ir pastaraisiais dešimtmečiais Lietuvoje išplitęs Sosnovskio barštis, kurio sultys žmonėms ir net gyvūnams sukelia odos nudegimus, o nuo alerginės reakcijos net mirštama.

Sosnovskio barščiai dažnai auga paupiuose, pievose, laukuose, tačiau sutinkami ir soduose bei daržuose, nes seniau auginti kaip pašarinis augalas. Šis augalas plinta labai sparčiai, sunkiai išnaikinamas, nes tūkstančiai vieno augalo subrandintų sėklų išlieka daigios keletą metų, o sunaikintas augalas atželia iš šaknų. Esant palankioms sąlygoms Sosnovskio barštis užauga iki 3–5 m aukščio, stiebo skersmuo ties pamatu pasiekia iki 12 cm, o žiedyno – iki 0,5 m. Augalo lapai ir kamienas šiurkštūs ir plaukuoti. Žiedynas yra skėčio formos, panašus į krapų, tik kur kas didesnis. Žydi liepą–rugsėjį.

Per savaitę – dešimt nukentėjusiųjų

Šis augalas pavojingas žmogui, nes visos augalo dalys kaupia labai daug ypač stipraus alergeno – furanokumarino, kuris, prisiartinus prie augalo, jį skinant ar šienaujant, gali smarkiai apdeginti neapsaugotą odą, sukelti ypač stiprią organizmo alerginę reakciją – odos paraudimus, dideles vandeningas pūsles, kurios plyšusios virsta ilgai negyjančiomis žaizdomis, ypač tai būdinga saulėtomis dienomis, kai ši medžiaga išsiskiria į orą.

Kauno klinikų viešosios komunikacijos specialistė portalą „Kas vyksta Kaune“ informavo, jog nors žmonėms dažnai primenama apie Sosnovskio barščių žalą, jie vis tiek nukenčia kiekvieną dieną. Į klastingo augalo pinkles patenka įvairaus amžiaus kauniečiai.

„Skubios pagalbos centro darbuotojai tikina, jog kas savaitę į Kauno klinikas yra pristatoma apie 10 nuo Sosnovskio barščių nukentėjusių asmenų. Vaikai apsidegina rankas ir veidą, nes augalai jiems lengvai pasiekiami. Suaugusieji dažniau prie barščių prisiliečia juos šienaujant, tad pūslėmis išmeta kojas ir rankas“, – komentavo Milda Dambrauskienė.

Miestas naikina augalus

Iš Kauno kišenės šiais metais naikinti Sosnovskio barščius skirta 37 650 eurų. Numatyta per šiuos metus naikinti augalus beveik 38 hektarų miesto teritorijoje. Naikinimo darbai vykdomi trimis etapais.

„Naikinimas pradedamas gegužės mėnesį ir baigiamas rugpjūtį. Sosnovskio barščių naikinimas vyksta keliais etapais: purškimas herbicidais, šienavimas, po to vėl purškimas herbicidais ir, jei reikia, dar kartą šienavimas“, – sakė Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Aleksandras Beliavičius.

Pirmoji pagalba, nukentėjus nuo barščių

Svarbu žinoti, jog augalo sultims patekus ant odos, rekomenduojama tuoj pat nuplauti vandeniu su muilu. Vertėtų vengti žaizdas tepti aliejiniais kremais. Po to reiktų pasitarti su gydytoju, net ir tuo atveju, jei ant odos ir nepastebėjote pažeidimų. Nudegimas gali išryškėti ne iš karto, o po 2–3 dienų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA