Naujausių KTU laboratorijų durys plačiai atvertos studentams | Kas vyksta Kaune

Naujausių KTU laboratorijų durys plačiai atvertos studentams

R. Tenio nuotr.

„Iki kol susipažinau su moksliniu darbu, man atrodė, kad tarp manęs ir mokslininkų yra toks atstumas, kaip nuo Žemės iki Marso“, – šypsosi Kauno technologijos universitete (KTU) taikomąją chemiją studijuojantis Mindaugas Bistrickas.

KTU „Santakos“ slėnyje tiriamąjį darbą atliekantis antrakursis teigia, jog mokslininko kasdienybėje gausu įspūdingų atradimų, o patys mokslininkai visiškai nepanašūs į marsiečius – jie šilti, draugiški ir noriai padeda jaunesniems kolegoms.

Tai – ne mokslinė fantastika: daugiau nei 25 milijonus eurų kainavusi mokslo tyrimų įranga prieinama ne tik doktorantams ir magistrantams, bet ir bakalauro studentams. Viename iš moderniausių Baltijos šalyse „Santakos“ slėnio Mokslo ir technologijų centre bei Technologinio verslo inkubatoriuje jaunąją tyrėjų kartą augina tarptautinio lygio specialistai. Su viena sąlyga – būtina rodyti iniciatyvą ir norėti mokytis.

„Jau antrojo kurso pradžioje norėjau pritaikyti turimas organinės chemijos teorines žinias praktikoje. Nuėjau pasišnekėti su KTU Sintetinės chemijos instituto direktoriumi profesoriumi Algirdu Šačkumi, bet kadangi jis buvo išvykęs, savo norą tobulėti išreiškiau jo kolegei. Taip ir atsidūriau KTU „Santakos“ slėnyje“, – pasakoja antrame kurse pramoninę biotechnologiją studijuojanti Gita Matulevičiūtė.

Į laboratoriją – tris kartus per savaitę

„Aš norėjau tobulėti organinės chemijos sintezėje ir to vedamas tiesiog paklausiau savo dėstytojo, kur galėčiau pagilinti savo žinias. Nė nesitikėjau, kad taip atsivers galimybė atlikti praktiką KTU „Santakos“ slėnyje“, – pasakoja M. Bistrickas.

Vaikinas džiaugiasi draugišku vyresnių kolegų požiūriu į studentus – laboratorijas jauniesiems tyrėjams aprodė pats instituto vadovas, o paskirtasis tiriamojo darbo vadovas suteikia ne tik praktinių ir teorinių žinių, bet ir noriai atskleidžia mokslinio darbo užkulisius.

„Teko klausti daug kartų, kaip atlikti vieną ar kitą įprastą chemijos laboratorijoje veiksmą, kol išmokau Ši praktika – einame atlikti tyrimų tris kartus per savaitę – ne tik pakeitė mano požiūrį į mokslininko darbą, bet ir pagilino teorines ir praktines žinias, padėjo geriau suprasti, kokioje kryptyje norėčiau darbuotis ateityje. Draugiška atmosfera ir nauja įranga padeda lengviau viską įsisavinti“, – sako Mindaugas.

Praktika – kertinis karjeros akmuo

„Kadangi KTU „Santakos“ slėnio laboratorijose yra pati naujausia įranga, todėl turėjau galimybę vykdyti naujų organinių junginių sintezės darbus, panaudojant naujausius cheminius reaktorius, autoklavus, rotacinius garintuvus, ultragarso voneles, analitines svarstykles ir mikrobangų reaktorių. Nagrinėjant junginių struktūrą pačiai teko užrašyti gautų junginių infraraudonųjų spindulių spektrus nauju IR spektroskopu“, – sudėtingus įrenginių pavadinimus vardija G. Matulevičiūtė.

Mergina džiaugiasi, galėdama atlikti tyrimus ypač perspektyvioje srityje: „Biotechnologijos plačiai taikomos sveikatos apsaugos, aplinkosaugos, žemės ūkio bei pramonės srityse. Pavyzdžiui, šiuolaikinėje medicinoje naudojami antibiotikai tampa nebeveiksmingi įvairių mikroorganizmų sukeliamam poveikiui. Todėl bandoma ieškoti būdų, kaip susintetinti naujus junginius, pasižyminčius antimikrobininėmis savybėmis“.

Mokslinė praktika, atliekama KTU „Santakos“ slėnio laboratorijose, pasak studentės, bus kertinis akmuo, ant kurio ji statys savo karjerą. Ateityje mergina svajoja toliau gilintis į potencialiai biologiškai aktyvių junginių sintezę, tačiau teigia dar nežinanti, ar pasirinks mokslininkės kelią.



Chemiją studijuoti įdomiau nei mediciną

„Manau, kad artimiesiems mano sprendimas rinktis taikomosios chemijos studijas buvo netikėtas, – sako M. Bistrickas, – tikriausiai visi tikėjosi, jog rinksiuosi mediciną arba farmaciją, kaip ir daugelis gerai besimokančiųjų. Tačiau aš norėjau mokytis tai, kas man iš tiesų įdomu, tai, kas traukia.“

Vaikinas teigia, jog jį visada domino daiktų sudėtis, jų struktūra, junginiai, kurie lemia vienokias arba kitokias medžiagų savybes. Studentas mano, jog jausmas, kai laboratorijoje sukuri visiškai naują junginį – tokį, kokio pasaulyje dar nebuvo – yra nepakartojamas.

Kol kas Mindaugas teigia tikslių ateities planų nekuriantis – visą energiją likusiais studijų metais planuoja skirti mokslams. Tačiau neslepia, jog mintis, kad laboratorijoje gimusi idėja gali tapti verslu, vilioja.

Praėjusiųjų metų lapkritį duris atvėrusiame KTU „Santakos“ slėnio Mokslo ir technologijų centre bei Technologinio verslo inkubatoriuje telpa ne tik moderniausios laboratorijos, bet ir kuriasi technologinio verslo įmonės. Sanglauda su verslu – puiki paskata jauniems žmonėms mąstyti apie praktinį atliekamų tyrimų pritaikymą bei savo verslo galimybes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA