Skubėkime pasimėgauti paskutinėmis braškėmis | Kas vyksta Kaune

Skubėkime pasimėgauti paskutinėmis braškėmis

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvių pomėgis vasarą valgyti daug braškių yra ne tik malonus, bet ir labai naudingas organizmui. Braškės yra ypatingos uogos, pasižyminčios itin gausiu antioksidantų, magnio ir vitamino C kiekiu. Taip pat braškėse yra skaidulų, jodo ir folio rūgšties, kuri padeda įsisavinti geležį iš kitų maisto produktų. Šios nekaloringos uogos itin vertingos mitybiniu požiūriu – jose yra net 80-ies pavadinimų maistinių medžiagų.

„Braškių valgymas turi ir teigiamą emocinį poveikį, juk braškė ne veltui vadinama meilės uoga“, – sako gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė. Mitybos specialistė pastebi, kad ir kokios naudingos būtų braškės, nereikėtų jų valgyti pernelyg daug. Suaugusiam žmogui rekomenduojama per parą suvalgyti pusę kilogramo daržovių ir 300-400 gramų vaisių.

Pasak specialistės, reiktų stengtis, kad mityba būtų kuo įvairesnė. „Dėl vitamino C pernelyg didelis suvartojamų braškių kiekis skatins apetitą, o šiose uogose esančios histamininės medžiagos gali sukelti vidurius laisvinantį poveikį. Braškių ir žemuogių reiktų vengti alergiškiems žmonėms“, – perspėja dietologė. Anot doc. dr. E. Gavelienės, sukaupti vandenyje tirpių vitaminų atsargų organizme neįmanoma, todėl vitaminų turinčius produktus reiktų vartoti ištisus metus.

Kulinarijos tiklaraštininkė Ilona Juciūtė teigia, kad Lietuvoje vis dar populiaru kaupti atsargas žiemai, tačiau vietoje uogienių virimo, tyrių gaminimo dažna šeimininkė renkasi šviežias uogas ir kitus sezoninius produktus užsišaldyti.

Pasak vienkartiniais indeliais prekybos miestelyje „Urmas“ prekiaujančios įmonės „AZ Pack“ pardavimų vadovės Jurgos Zuzevičienės, šiemet, lyginant su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu, prekyba hermetiškais šaldymui tinkančiais indeliais padidėjo 6 proc. Įmonės atstovė patvirtino, kad prekybai uogų ir kitų produktų šaldymui tinkamais indeliais „Fresh pack“ būdingas sezoniškumas. Polipropileninių, itin sandarių, todėl šaldymui namų sąlygomis itin tinkamų indelių daugiausiai perkama nuo gegužės pradžios iki rugsėjo pabaigos. Populiaru šaldyti šviežias braškes, avietes, šilauoges, taip pat – špinatus, krapus ir kitas prieskonines žoleles.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA