Į miestą ruduo atkeliavo gerokai ankščiau | Kas vyksta Kaune

Į miestą ruduo atkeliavo gerokai ankščiau

R.Tenio nuotr.

Net neįpusėjus vasarai mieste atsiranda rudeniu dvelkiančių ženklų. Pagrindinėse miesto gatvėse jau pradėjo ruduoti medžių lapai, kurie tikėtina, jog greitu metu pradės kristi.

Vos įvažiavus į Kauną Savanorių prospekte galima pastebėti rudeniškus kaštonus. Rudi lapai jau apgaubė kai kuriuos medžius. Nors, tai nėra masinis reiškinys, jis reiškia, jog miesto medžiai pažeisti.

Spėjama, jog kaštonai kenčia nuo naujo kenkėjo – keršosios kaštoninės kandelės (Cameraria ochridella). Tai parazitas, kuris maitinasi augalo lapų vandeniu ir maistingomis medžiagomis, kol galiausiai jų pritrūksta pačiam medžiui. Parudavusius lapus medžiai numeta ir pliki laukia pavasario, kai vėl galės užsiauginti naują lapų lają.

Kaune ne pirmi metai, kuomet susiduriama su medžių rudavimo problema. Šiais metais imamasi priemonių ir tikimasi, jog jos sugebės apsaugoti ne tik jau pažeistus medžius, bet taip pat ir tuos, kurie vis dar žaliuoja ir ant šakų krauna kaštonus.

„Ant kaštonų lipinamos feromonais išteptos juostelės, tad kandeliai prilimpa ir žūsta“, – sakė Aplinkos apsaugos skyriaus darbuotojai.

Feromoninės gaudyklės Kaune išmėgintos prieš kelerius metus. Specialistai pastebi, jog priemonė yra veiksminga ir padeda kaštonų lapams tapti žalesniems. Visgi, feromoninės juostelės yra ganėtinai brangi pagalba medžiams. Kaune auga virš 5 tūkst. kaštonų, tad pirmiausiai siekiama apsaugoti medžius, augančius pagrindinėse miesto erdvėse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA