Paaiškėjo, kad pirkote vogtą automobilį ir teko jį grąžinti, ar atgausite pinigus? | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo, kad pirkote vogtą automobilį ir teko jį grąžinti, ar atgausite pinigus?

DELFI nuotr.

Nusipirkau automobilį ir po penkių metų paaiškėjo, kad jis yra vogtas. Automobilį grąžinau teisėtam savininkui. Asmuo pardavęs man automobilį sutinka grąžinti man automobilio dabartinę rinkos vertę, bet atsisako grąžinti visą sumą, už kurią automobilis buvo pirktas. Ar yra galimybė išsireikalauti iš pardavėjo visą vogto automobilio pirkimo-pardavimo kainą?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė

Kai parduotą daiktą teismas dėl pagrindų, atsiradusių iki sutarties įvykdymo, atiteisia iš pirkėjo, tai pardavėjas privalo pirkėjui grąžinti sumokėtą kainą ir atlyginti šio turėtus nuostolius, jeigu pardavėjas neįrodo, kad pirkėjas apie tokius pagrindus žinojo ar turėjo žinoti (CK 6.323 straipsnio 1 dalis). Sudarydamas ginčijamą pirkimo-pardavimo sandorį, esmingai suklydote dėl sandorio dalyko, nes pirkote vogtą, kitam asmeniui priklausantį automobilį. Tuo atveju, kai iš esmės suklydus sudarytas sandoris pripažįstamas negaliojančiu, taikomos CK 1.80 straipsnio 2 dalies normos, reglamentuojančios restituciją.

Teismas dėl restitucijos turi svarstyti: 1) ar ją apskritai taikyti, ar ne, 2) jei taikyti, tai nuspręsti dėl taikymo būdo – natūra ar sumokant ekvivalentą pinigais. Nuo to priklauso, kokios aplinkybės turi būti tiriamos. Taikant restituciją asmuo grąžinamas į ankstesnę padėtį, buvusią iki jo teisės pažeidimo. Tai reiškia, kad, pritaikius restituciją, asmuo negali gauti mažiau, negu iš jo buvo paimta, tačiau jis negali gauti ir daugiau, nei turėjo. Restitucijos teisinis institutas, kaip ir kiti teisiniai institutai, negali būti taikomas formaliai, nesiejant su konkrečiomis kiekvienu individualiu atveju reikšmingomis bylos aplinkybėmis. CK 6.145, 6.147 straipsniuose nustatytos įvairios restitucijos taikymo modifikacijos. Jų esmė ta, kad negalimas dėl restitucijos taikymo vienos iš šalių padėties nepagrįstas ir nesąžiningas pablogėjimas, o kitos – atitinkamas pagerėjimas.

Apie penkerius metus automobilis Jūsų buvo valdomas ir naudojamas jūsų poreikiams tenkinti. Eksploatuojamo automobilio išliekamoji vertė mažėja, atitinkamai mažėja ir jo kaina rinkoje. Dėl to Jums atlyginant visą automobilio pirkimo-pardavimo kainą ir neatsižvelgiant į automobilio vertės sumažėjimą dėl pakankamai ilgai trukusios eksploatacijos iki automobilio paėmimo iš Jūsų momento, reikštų, kad Jūsų padėtis nepagrįstai pagerinama, o pardavėjo – atitinkamai pabloginama, nes tokiu atveju Jums būtų kompensuojama didesnė vertė nei automobilis buvo vertas jo paėmimo iš Jūsų metu. Sprendžiant dėl restitucijos taikymo, pagal Jūsų pateiktą situaciją, turi būti nustatyta automobilio vertė jo paėmimo iš Jūsų metu ir turi būti sprendžiamas atitinkamos vertės atlyginimo klausimas.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA