Duris atvėrė 25 mln. eurų kainavęs Kauno klinikų skubios pagalbos centras | Kas vyksta Kaune

Duris atvėrė 25 mln. eurų kainavęs Kauno klinikų skubios pagalbos centras

delfi.lt 2015/06/29 11:36
Kas vyksta Kaune nuotr.

„Čia yra viskas, kas šiai dienai yra sukurta naujausio ir geriausio“, – sako Kauno klinikų vadovas Renaldas Jurkevičius. Pirmadienio rytą oficialiai atidarytas Kauno klinikų Traumų ir skubios pagalbos centras, kurio statybos kainavo apie 25 mln. eurų. Nuo šiol būtent šiame skyriuje bus suteikia pirmoji pagalba visiems atvykstantiems ar pristatytiems į Kauno klinikas – tiek vaikams, tiek suaugusiems.

„Moderni skubi pagalba reikalauja, kad viskas būtų vienoje vietoje, tame tarpe ir kompiuterinis tomografas, kad iša ištikus nelaimei pacientą būtų galima ištirti per minutes ir atlikti reikiamas procedūras gyvybei išgelbėti. Skubios pagalbos centre, skirtingai nuo ankstesnių priėmimų skyrių, yra ir Intensyvios terapijos skyrius – viskas yra vienoje vietoje“, – teigė R. Jurkevičius.

Centro statybos prasidėjo prieš pustrečių metų – 2012-ųjų rugsėjo pradžioje, buvo padėtas kertinis akmuo naujam Kauno klinikų miestelio statiniui – aukščiausio lygio traumų ir skubios pagalbos centro pastatui.

Po intensyvių statybų 15 tūkst. kv. m ploto pastatas jau baigtas, jame integruota naujausia technika. Dalis operacinės, diagnostinės įrangos buvo integruota dar statybų metu. Statant naująjį centrą, daug dėmesio buvo skirta funkcionalumui, siekta sukurti sąlygas, kuriomis būtų paprasčiau organizuoti darbą, teikiant pagalbą ūminių sveikatos sutrikimų patyrusiems pacientams.

Planuojama, kad per metus naujajame traumų ir skubiosios pagalbos centre bus priimama daugiau nei 37 tūkst. pacientų iš visos Lietuvos. Tai vienintelis priėmimo skyrius Kauno klinikose, jame skubi pagalba bus teikiama ir vaikams, ir suaugusiems. Tokio priėmimo skyriaus nėra jokioje kitoje Lietuvos ligoninėje: čia visą parą veiks pacientų stebėjimo palatos, modernia įranga aprūpintos operacinės, patogiai įrengti diagnostikos ir procedūrų kabinetai.

Praėjusiais metais rezidentūrą pradėjo pirmieji būsimi skubiosios medicinos gydytojai, kurie priėmimo skyriuje dirbs drauge su pediatrais ir vidaus ligų gydytojais.

Pasak Skubios pagalbos skyriaus vadovo Kęstučio Stašaičio, planuojant naujo centro darbą, perimama Jungtinių Amerikos Valstijų, Skandinavijos šalių ligoninių patirtis. Be kasdienio pacientų srauto, šiame centre bus teikiama kvalifikuota pagalba krizių ir ekstremaliųjų situacijų atvejais.

Didžioji dalis projekto „Kauno klinikų trečio (aukščiausio) lygio traumų ir skubios pagalbos centro plėtra” vertės, apie 14,63 mln. eurų, finansuojama iš Europos Sąjungos fondų ir Lietuvos Respublikos biudžeto. Kitą dalį lėšų, reikalingų pastatui įrengti ir medicinos technikai pirkti, skyrė Kauno klinikos. Viso projekto vertė siekia 25 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA