Kauno valdžia tikina išsprendusi vietų darželiuose trūkumą | Kas vyksta Kaune

Kauno valdžia tikina išsprendusi vietų darželiuose trūkumą

R.Tenio nuotr.

Valdininkai turi planą, kaip iki kitų metų rugsėjo panaikinti trūkstamą vietų skaičių vaikų darželiuose. Jau dabar pradedamos įgyvendinti programa, leisianti tėvams lengviau atsipūsti.

Statistiniais duomenimis, Kauno mieste 2014-2015 metais ikimokyklines švietimo įstaigas lanko virš 14 tūkst. vaikų. Šiais metais į darželius nepateko 739 vaikai, tačiau valdininkai turi gerų žinių. Siekiama iki 2016-ųjų metų rugsėjo pirmosios dienos visiems vaikams suteikti galimybę lankyti darželius.

„Jau keli metai vaikų gimstamumas yra stabilizavęsis, tad mūsų parengtas planas yra realus. Kai atsiranda tokia problema, visi specialistai, švietimo darbuotojai susiėmė ir surado galimybes. Buvo tuščių vietų ir dabar išnaudojame tuščius plotus. Norime pakviesti jaunas šeimas gyventi Kaune, nes mes tikrai išspręsime darželių trūkumų problemą“, – kalbėjo miesto vadovas Visvaldas Matijošaitis.

Politikai tikina, jog jų parengtas kelių etapų planas, leis užtikrinti, jog į darželius pateks visi norintys vaikai. Pateiktas planas įgyvendinamas keliais etapais. Pagal jį iki šių metų rugsėjo 1-os dienos bus įrengta 16 naujų vaikų grupių, iki kitų metų – dar 26.

Išnaudojamos turimos patalpos

Vienas iš pagrindinių sumanymų – išnaudoti jau turimas patalpas. Politikai skaičiuoja, jog šiuo metu neapsimoka statyti naujų darželių, tad miestas investuoja į turimų patalpų pritaikymą mažiesiems kauniečiams. Labiausiai tam tinka mokyklos, kuriose ženkliai sumažėjo mokinių. Čia steigiami daugiafunkciai centrai.

„Tėvai labai gerai reaguoja į daugiafunkcius centrus, nes mato perspektyvą ateityje į tą mokyklą leisti vaikus. Be to, mokykla ir darželis dera po vienu stogu“, – kalbėjo politikė Orinta Leiputė.

Mokyklose ir darželiuose naujoms grupėms pritaikyti naudojamos papildomos patalpos. tikinama, jog įrengtos patalpos atitiks visus higienos reikalavimus ir tikrai nebus taip, jog darželinukams bus atiduota mokyklos sporto salė. Skaičiuojama, jog naujų patalpų įrengimui savivaldybė šiais metais investuos apie 650 tūkst. eurų, o kitais metais – 700 tūkst. eurų.

Kompensacija į valstybinius darželius nepatekusiems vaikams

Nuo šių metų liepos pirmos dienos įsigalios kompensacija, skirta vaikų tėvams, kurių vaikai nepateko į valstybinius darželius. Jei tėvai nuspręs vaikus leisti į privatų darželį, jie galės iš savivaldybės gauti 100 eurų kompensaciją. Šeimos, kurių pajamos neviršija 760 eurų į mėnesį, leidžiant vaiką į privatų darželį, gali pretenduoti į 175 eurų kompensaciją.

„Šiais metais numatyta, jog kompensacijų reikės skirti maždaug už 90 tūkts. Eurų. Tokia parama leis stebėti vaikų srautus, ar jie renkasi privačius darželius, ar laukia toliau valstybinio.

Tam, kad vaiko tėvai gautų kompensaciją už privatų darželį, reikia atitikti šias sąlygas:
• Vaikas stovėjo eilėje į savivaldybės darželį, tačiau į jį nepateko.
• Reikia pristatyti pažymą, jog vaikas lanko privatų darželį.
• Bent vienas iš tėvų turi būti deklaravęs gyvenamąją vietą Kaune.
• Vaiko deklaruota gyvenamoji vieta taip pat turi būti Kauno mieste.

Tokia kompensavimo tvarka suteikia tėvams laisviau rinktis darželius ir turėti alternatyvą, jei vaikas nepateko į valstybinį darželį. Be to, tai paskatins verslininkus kurti privačius darželius ir naujas vietas vaikams. Šiuo metu Kaune veikia 15 privačių darželių. Manoma, jog kitais metais jų skaičius išaugs iki 20.

Pigesni verslo liudijimai

Nuo praėjusių metų pabaigos daugiau nei perpus yra sumažinta verslo liudijimų kaina auklėms. Seniau metinis verslo liudijimas kainuodavo 521 eurą per metus, o dabar – 200 eurų. Politikai mano, jog tai dar labiau palengvins tėvų apsisprendimą ir leis jiems grįžti į savus darbus.

Valdžia įsitikinus, jog darželių vietų skaičius yra laikina problema ir įgyvendinant parengtą planą, bus garantuota, jog visi Kauno vaikai pateks į darželius. Be to, valdininkai sutaria, jog po kokių trijų mėnesių programa bus peržiūrėta ir įvertinta, kaip ji veikia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA