Į istorijos metraščius: Azerbaidžane įvyko pirmųjų Europos žaidinių uždarymo ceremonija | Kas vyksta Kaune

Į istorijos metraščius: Azerbaidžane įvyko pirmųjų Europos žaidinių uždarymo ceremonija

delfi.lt 2015/06/28 21:06
baku2015.com nuotr.

Sekmadienio vakarą Azerbaidžano sostinėje Baku finišavo pirmosios istorijoje Europos žaidynės.

Olimpiniame Azerbaidžano sostinės stadione, kuriame telpa beveik 70 tūkst. žmonių, susirinkusiems sporto atstovams, aistruoliams bei visiems televizijos žiūrovams buvo padovanota tikra fiesta, kurią vainikavo net 10 000 įvairiausių fejerverkų ir pirotechnikos šou.

Iškilmingame renginyje dalyvauja apie 68 tūkst. žmonių, o šventę visame pasaulyje galėjo stebėti daugiau nei 800 milijonų žiūrovų.

Žaidynių reziumė

Lietuvos rinktinė, kurios gretose buvo net 72 sportininkai, šiose žaidynėse pasirodė sėkmingai – mūsiškiai iškovojo 7 medalius: du aukso, vieną sidabro ir keturis bronzos. Komandų įskaitoje šalies delegacija užėmė 24-ą vietą.

Aukso medalį iškovojo kanojininkas Henrikas Žustautas, plaukikas Andrius Šidlauskas parvežė net du – aukso ir sidabro medalius, pranokusios trenerių lūkesčius bronzos medaliais nustebino paplūdimio tinklininkės Ieva Dumbauskaitė ir Monika Povilaitytė, du bronzos medalius pelnė sambo atstovai Radvilas Matukas ir Rūta Aksionova, bronza taip pat pasipuošė atkakliai kovojęs badmintonininkas Kęstutis Navickas.

„Mūsų mažai šaliai tai didelis pasiekimas. Pasirodėme geriau negu kaimynai latviai, turime tiek pat medalių kaip Slovakija, todėl drąsiai galime didžiuotis mūsų sportininkų pasiekimais“- sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Medalių rikiuotėje nesustabdomi buvo rusai, kurių kraityje – net 164 apdovanojimai: 79 aukso, 40 sidabro ir 45 bronzos medaliai.

Antrą vietą užėmė šeimininkas Azerbaidžanas (56: 21, 15, 20), trečią – Didžioji Britanija (47: 18, 10, 19).

Mūsų kaimynai latviai liko 31-i (2: 1, 0, 1), o estai 33-ią vietą pasidalijo su moldavais (po 3: 0, 1, 2).

Pirmosiose Europos žaidynėse, 20-yje sporto šakų ir 31 rungtyje varžėsi daugiau nei 6000 sportininkų iš visos Europos. Atletai kovojo dėl 253 medalių komplektų, o vienuolikoje sporto šakų – net dėl kelialapių į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Kur vyks antrosios – dar neaišku

Surengti antrąsias Europos žaidynes 2019 metais buvo patikėta Nyderlandams. Bet praėjus mėnesiui po šio sprendimo ir likus vos porai dienų iki Baku žaidynių atidarymo ceremonijos, olandų valdžia pareiškė, kad atsisako organizuoti šį sporto renginį.

Pranešime rašoma, kad nepavyko sulaukti pakankamai paramos, todėl 57.5 mln. eurų yra per didelė suma vietinėms valdžios institucijos.

Olandai taip pat suabejojo, ar į žaidynes atvyks geriausi sportininkai, nes tų metų vasarą kai kurių sporto šakų atstovai (pvz.: plaukimas ir lengvoji atletika) dalyvaus Europos čempionatuose.

Dabar bus renkama nauja šalis-šeimininkė. Pretendentės yra penkios: Baltarusija (Minskas), Didžioji Britanija (Glazgas), Lenkija, Rusija (Kazanė arba Sočis) ir Turkija (Stambulas arba Mersinas).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA