Kauno studentai protestuoja prieš naujas studijų įstatymo pataisas | Kas vyksta Kaune

Kauno studentai protestuoja prieš naujas studijų įstatymo pataisas

Skaitytojų nuotr.

Praėjusią savaitę Seime įregistruota studijų įstatymo pataisa, kuri paliestų daug studentų. Kauno akademinė bendruomenė nelieka abejinga ir išreiškia nepasitenkinimą pateiktiems siūlymams.



Ant Kauno kolegijos pastato iškilo plakatas: „Seimui studentai dzin?“ su etiketę apie pataisą, kur galima plačiau susipažinti su įstatymo pataisomis. Kauno kolegijos atstovai tikina, jog jie palaiko studentus ir leidžia jiems ginti savo įsitikinimus.

„Leidžiam studentams daryti tai, kas nedraudžiama įstatymuose. Studentai atsiklausė leidimo ir patys užkabino plakatą. Mes visada raginame būti aktyviais ir ginti savo poziciją“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno kolegijos direktoriaus pavaduotojas komunikacijai Antanas Vaidelys.

Pasak pašnekovo, plakatas ant mokymo įstaigos sienos kabos tol, kol visi Lietuvos studentai bendrai nenutars nutraukti akcijos.

Siūlomomis pataisomis būtų sukuriama nelygybė

Lietuvos studentų sąjungos atstovai tvirtina, jog naujoji studijų įstatymo pataisa Seime užregistruota neaptarus visų detalių su akademine bendruomene. Jei politikai priims tokius pakeitimus, jie palies tūkstančius studentų ir sukurs nelygybę. Naujoji Mokslo ir studijų įstatymo pataisa skelbia, jog gerai besimokančiu gerai besimokančiu studentu laikomas studentas, kurio vidurkis aukštesnis nei 7 ir neturintis akademinių skolų. Tačiau toks traktavimas užkerta kelią gerai besimokantiems, bet įstojusiems į mokamą vietą, pereiti į valstybės finansuojamą vietą.

„Vyriausybės programoje nurodoma, kad bus siekiama atsisakyti studentų skirstymo į dvi grupes: mokančius ir nemokančius už studijas. Studentai piktinasi, pasiūlymas, kuris jau kitą savaitę pasieks Seimą, ne tik neatsisako studentų skirstymo, bet ir sukurs keturias studentų kategorijas. LSS teigimu šis įstatymo pakeitimas suskirstytų studentus į keturias kategorijas: gerai besimokančius ir nemokančius už studijas, prastai besimokančius ir mokančius už studijas, prastai besimokančius ir nemokančius už studijas ir gerai besimokančius ir mokančius už studijas.

Anot LSS prezidento Pauliaus Baltoko, didžiausia problema šioje sistemoje gerai besimokantys, tačiau už savo studijas mokantys studentai. „Imkime studijų programą, kurioje studijuoja 100 žmonių, dešimt iš jų atsineša valstybės krepšelius. Šie krepšeliai ir liktų studijų programoje, tačiau tikėtina, kad po pirmosios rotacijos gerai besimokančio sampratą atitiktų pvz. 90 studentų. Dešimt šių studentų būtų perrotuoti ir nemokėtų už studijas, o aštuoniasdešimt, nors ir atitinka gerai besimokančio studento apibrėžimą vis tiek mokėtų už studijas“, – teigia P. Baltokas.“, skelbiama Lietuvos studentų sąjungos puslapyje.

Akademinė bendruomenė tikisi, jog šią savaitę Seimas nepritars minimoms pataisoms ir nesukurs nelygybės tarp įvairių aukštųjų mokyklų studentų bei aptars alternatyvas su pačiais studentais ir ras bendrą kompromisą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA