Neprivalomus bilietus perka maždaug penktadalis saugomų teritorijų lankytojų | Kas vyksta Kaune

Neprivalomus bilietus perka maždaug penktadalis saugomų teritorijų lankytojų

BNS 2015/06/20 15:34
R.Tenio nuotr.

Prieš mėnesį įvedus neprivalomą lankytojo bilietą saugomose teritorijose, jį įsigijo apie penktadalis užsukusiųjų į nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose veikiančius lankytojų centrus, sako Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorius Albertas Stanislovaitis.

„Negalime įvertinti tų, kurie užsuko šiaip apžiūrėti kokį nors objektą – manau, kad jų šimtas procentų neperka, gal tik keli procentai, kurie turbūt įsigyja bilietus internetu. Tie, kurie aktyviai domisi parku ir užsuka į lankytojų centrus, tikrai didesnis procentas (įsigijančių bilietus) nei dešimt, bent jau kol kas didesnis ir nei dvidešimt procentų“, – BNS sakė VSTT vadovas.

Anot jo, kol kas detalios statistikos tarnyba neturi – ji bus surinkta liepos pradžioje, tačiau kai kurie parkai jau praneša apie labai gerus rezultatus. Blogiau parduoti lankytojo bilietus sekasi tik toms saugomų teritorijų direkcijoms, kurios neturi lankytojų centrų, pavyzdžiui, Dubysos regioniniam parkui.

„Yra parkų, su kuriais bendraujame žodžiu, kurie yra pardavę tik keliasdešimt bilietų, yra tokių, kurie perlipę ir tūkstančius. Kol kas džiaugiasi Krekenavos, Žagarės regioniniai parkai, taip pat srautus turi nacionaliniai parkai. Bilietas pakankamai gerai priimtas, jokios problemos nėra, žmonės neprieštarauja“, – tvirtino A.Stanislovaitis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad nors mokestis buvo įvestas nuo gegužės 15-osios, užtruko bilietų įsigijimo ir spausdinimo procedūros, tad jie direkcijas pasiekė tik birželio pradžioje – tai taip pat turėjo įtakos lankytojo mokesčio surinkimui.

Neprivalomas lankytojo mokestis penkioms dienoms kainuos eurą, mėnesiui – 10 eurų. Už 20 eurų lankytojai gali įsigyti metinį bilietą, kuris galioja visuose parkuose, metinis šeimos bilietas, galiojantis visose saugomose teritorijose, kainuoja 25 eurus.

Bilietus lankytojai gali įsigyti Aukštaitijos, Dzūkijos, Kuršių nerijos ir Žemaitijos nacionaliniuose parkuose bei visuose regioniniuose parkuose, išskyrus Kultūros ministerijos prižiūrimą Trakų istorinį nacionalinį parką bei Pavilnių ir Verkių regioninius parkus. Pastarųjų veiklą kuruoja Vilniaus savivaldybė. Bilieto taip pat nebus siūloma įsigyti žmonėms, kurie nesinaudoja parko paslaugomis, vietos gyventojams.

Bilietus įsigyti nuo galima ir aplinkosaugos leidimų sistemoje internetu, „Perlo“ terminaluose, „Tiketos“ kasose.

Kasmet saugomose teritorijose apsilanko apie 3,3 mln. lankytojų – neprivalomą mokestį įvedusi Aplinkos ministerija tikisi, kad bent 10-15 proc. jų įsigys bilietą, pinigus planuojama skirti tik saugomų teritorijų infrastruktūrai gerinti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA