Kaip išvengti kaklo skausmų (video pratimai) | Kas vyksta Kaune

Kaip išvengti kaklo skausmų (video pratimai)

2015/06/18 11:44

Portalas „Kas vyksta Kaune“ ir kineziterapijos klinikos „Sveikatos gama“ kineziterapeutas Andrius Fedosejevas šį kartą kviečia išbandyti paprastus kaklo skausmų profilaktinius pratimus, kuriuos atlikdami išvengsite itin nemalonaus kaklo skausmo ir užkirsite jam kelią.

Kaklinės stuburo dalies skausmas yra vienas iš dažniausiai pasitaikančių judėjimo sistemos sutrikimų vakarų šalyse. Nuo jo kenčia 330 milijonų žmonių visame pasaulyje, o kartą gyvenime kaklo skausmą pajusti tenka 2/3 žmonių.

Moterys kaklo skausmą patiria dažniau nei vyrai. Nuo kaklo skausmų dažniausiai kenčia sėdimą darbą dirbantys ir mažai judantys žmonės. Skandinavijoje, kaklinės stuburo dalies skausmas yra laikomas rimta visuomenės sveikatos problema.

Dažniausiai kaklo skausmas yra juntamas nugarinėje kaklo dalyje, tačiau esant nervinės šaknelės spaudimui ar dirginimui – skausmas gali būti apgaulingas ir iš kaklo plisti į petį ar ranką. Nustatyta, jog kaklo skausmas yra tiesiogiai susijęs su netaisyklinga darbo ergonomika (sėdėjimu), pakumpusia laikysena bei silpnais giliaisiais kaklo raumenimis.

Fizinis aktyvumas ir reguliarūs pratimai yra viena iš pagrindinių kaklo skausmo profilaktikos priemonių. Šį kartą pateikiame pratimus, kurie stiprina giliuosius kaklo raumenis, palaiko kaklinės stuburo dalies paslankumą, bei atpalaiduoja ir ištempia įtemptus pečių juostos raumenis.

Smakro įtraukimai. Stovint ar sėdint, įtraukti smakrą atgal į save. Jausti įsitempiančius priekinius kaklo raumenis. 2×15.

Galvos pakėlimas. Gulint, įtraukti smakrą ir truputėlį pakelti galvą aukštyn. Palaikyti 1s ir galvą nuleisti. 3×10

Kaklo sukimas. Stovint ar sėdint, rankos ištiestos į šalis. Maksimaliai sukti galvą į šoną, tos pačios pusės ranką sukti pirmyn, o kitą – sukti atgal. Ir atlikti į priešingą pusę. x 20

Pečių tempimas. Stovint ar sėdint, pasukti galvą truputį į šoną. Su ranka galvą lengvai patraukti įstrižai žemyn iki lengvo tempimo pojūčio kaklo šone. Tempti 1min. Pratimas neturi sukelti skausmo. 2x1min

Ką daryti pajutus kaklo skausmą?

1. Pakaitomis naudokite šalčio ir šilumos aplikacijas. Pirmosiomis skausmo dienomis 20min. šildykite kaklą, o po to 20min šaldykite. Pasirinkite saugias ir komfortiškas temperatūras. Ši procedūra padės sumažinti skausmą ir pagreitins gijimo procesus.

2. Išlikite aktyvūs ir nebijokite judėti. Nustatyta, jog įprastinis elgesys ir aktyvumas dienos metu padeda greičiau sveikti.

3. Pasirinkite tinkamą miego padėtį. Miegokite ant pagalvės, kuri palaiko natūralų kaklinės stuburo dalies linkį ir suteikti maksimalų komfortą ilsintis.

4. Kreipkitės į kineziterapeutą. Jei skaumas per kelias dienas nemažėja ir nepraeina, vertėtų pasikonsultuoti su kineziterapeutu ir išsiaiškinti tikrąją skausmo priežastį.

Sveikatinimo rubriką pristato kineziterapijos klinikos „Sveikatos gama“ kineziterapeutas Andrius Fedosejevas (Tel. nr. 8 673 04464).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA