Sąjungos aikštė: kritinė būklė, išvogtas grindinys ir migloti ateities planai | Kas vyksta Kaune

Sąjungos aikštė: kritinė būklė, išvogtas grindinys ir migloti ateities planai

R.Tenio nuotr.

Sovietinė aikštė Vilijampolėje išgyvena itin sunkius laikus. Apgailėtina būklė jau kuris laikas bado gyventojų akis. Konkurso būdu jau buvo išrinkta idėja, kaip būtų galima atgaivinti šią vietą, tačiau iki šiol jokie remonto darbai nėra pradėti. Ne gana to, vagys į savo valdas iš aikštės tempia ir čia buvusį grindinį.

Panašu, jog Vilijampolėje, tarp Neries krantinės ir Panerių gatvės sovietiniais laikais pastatytą Sąjungos aikštę valdžia baigia visai pamiršti. Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai tikino, jog čia ir žolė nupjaunama itin retai. Nuvykę radome veją sutvarkytą, tačiau pati aikštė yra visiškai apleista. Ant grindinio mėtosi įvairios lentos, išsikišusi armatūra, tad galima laisvai kojas išsisukti.

Grindinys keliauja į kitas rankas

Gyventojai pastebi, jog jau kuris laikas iš Sąjungos aikštės nyksta grindinys. Kauniečiai įsitikinę, jog plytelėmis vagišiai išsiklojo savo nuosavų valdų takelius. Apie tokius grindinio dingimus miesto valdžia žino, tačiau išsaugoti paveldo neketina.

„Jau prieš porą buvo informuoti, kad kažkas vagia grindinį. Tuomet kreipėmės į policiją, bet vagišiai surasti nepavyko. Be to, kai buvo tvarkomas Vytauto prospektas, miestas iš Sąjungos aikštės taip pat paėmė keliasdešimt kvadratinių metrų šešiakampių plytelių, nes tokių jau niekas dabar nebegamina“, – kalbėjo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Aikštė avarinės būklės

Kojas išsisukti galima ne tik dėl to, jog Sąjungos aikštėje nebelikę normalaus grindinio. Čia kyla ir kitų pavojų. Štai pavyzdžiui, vaikai mėgsta užlipti ant kalniuko, įrengto aikštės pašonėje, netoli memorialo. Nuo tos vietos laisvai galima nugarmėti žemyn ir skaudžiai susižeisti. Valdininkai tikina, jog į klausimus, susijusius su saugumu, bus reaguojama operatyviai.

„Tikrai artimiausiu laiku nuvažiuosime ir įvertinsime saugumą“, – patikino A. Pakalniškis.

Gyventojai nori, jog ant kalniuko būtų įrengtos apsauginės tvorelės. Taip pat nepamaišytų ženklai, nurodantys, jog teritorijoje nėra saugu. Anot kauniečių, verkiant reikalingas šios vietos remontas, tačiau dabar nedelsiant turi būti padaryti bent minimalūs darbai.

Konkursas laimėtas, bet realių darbų nėra

Dar praėjusiais metais buvo paskelbtas konkursas, kuris atgaivintų Sąjungos aikštę. Konkurse dalyvavo šešių skirtingų idėjų autoriai. Komisija nusprendė, jog reikėtų išsaugoti istorinį paveldą, tad idėjos, kuriose buvo siūloma šioje vietoje įrengti įvairius pastatus, buvo atmestos. Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas portalui „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, jog komisija nugalėtoju paskelbė dalyvį, kuris siūlė aikštę padalinti į dvi dalis.

„Buvo siekiama išsaugoti istorinę medžiagą. Priimtiniausia idėja pasirodė padalinti aikštė į dvi erdves. Vienoje ir išliktų aikštė su memorialu, kitoje atsirastų parkas. Viešasis konkursas atitiko visus įstatymus, tad galima tęsti idėjas pagal konkurso pirmosios vietos nugalėtoją. Tereikia sudaryti techninį projektą“, – kalbėjo Nerijus Valatkevičius.

Tuo tarpu savivaldybė, panašu, jog užmiršo apie skelbtą konkursą, todėl dar ir nepradėtas rengti joks techninis projektas. Dabartinis savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas patvirtino, jog kol kas nėra girdėjęs apie Sąjungos aikštės konkursą, todėl plačiau situacijos komentuoti negali. Visgi, pašnekovas prižadėjo pasidomėti ir, jei pavyks, imtis darbų, kad ši vieta būtų sutvarkyta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA