Kauno nusikaltėliai pavagia daugiausiai automobilių Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Kauno nusikaltėliai pavagia daugiausiai automobilių Lietuvoje

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

2015-ieji gali būti laikomi sėkmingiausiais metais automobilių vagims per paskutinius trejus metus. Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA ekspertai neseniai užfiksavo automobilių vagių sujudimą, – dingo daugiau nei įprasta automobilių. Per penkis šių metų mėnesius jau pavogti 7 apdrausti automobiliai. Visos transporto priemonės pavogtos iš atvirų vietų. Daugiausia apdraustų automobilių vagiama Kaune. Dažniausiai nusikaltėliai pasitenkina automobilių detalėmis, todėl ši situacija nėra įprasta.

„Nuvaryti automobilį nėra įprasta automobilių vagių taktika. Dažniausiai jie gviešiasi automobilių dalių. Ypač juos domina BMW, „Toyota“ ir „Mercedes Benz“ navigacijos sistemos bei oro pagalvės. Dabartinė situacija mūsų ekspertams pasirodė keista, mat, šiemet mažiau nei per pusę metų apdraustų automobilių pavogta beveik tiek pat, kaip ir per visus 2014-uosius. Mūsų duomenys rodo, kad daugiausia apdraustų automobilių dingo Kaune.

Dauguma dingusių automobilių – septynerių ir aštuonerių metų senumo. Dažniausiai nusikaltėliai nesiryžta vogti naujų automobilių, nes šiais laikais jie yra gerai apsaugoti. Vagys bijo įkliūti, kadangi šiuolaikinės apsaugos sistemos gali nurodyti net pavogtos transporto priemonės buvimo vietą. Gali būti, kad šie metai per ilgą laiką automobilių vagims bus sėkmingiausi. Per visus 2013 metus pavogta 10, pernai – 7 apdrausti automobiliai, o šiemet per mažiau nei pusę metų jau dingo septynios apdraustos mašinos“, – esamą situaciją komentavo ne gyvybės draudimo bendrovės BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

Patraukliausi automobiliai nusikaltėliams – tie, kurie patraukliausi ir pirkėjams. Vagys suvokia, kad norėdami parduoti automobilį ar jo dalis, turės rasti pirkėją, tad renkasi populiariausią prekę. Pasisavinę svetimą automobilį, kriminalinio pasaulio atstovai neretai pakeičia jo kėbulo numerį, suklastoja dokumentus ir išveža į užsienį.

Bando išlupti detalę – apgadina automobilį

Pasak A. Žiukelio, į naujas transporto priemones vagys kėsinasi retai. Jose beveik visuomet įrengta moderni apsaugos priemonė, kuri padeda lengvai nustatyti automobilio buvimo vietą.

Vogdami detales, vagys darbuojasi labai atsargiai ir stengiasi jų nesugadinti, nes atlikus darbą jas reikės realizuoti, o detalės turi būti lengvai pritvirtinamos prie kito automobilio. Tačiau pasitaiko atvejų, kuomet bandydami nesugadinti norimos detalės, vagys apgadina patį automobilį. A. Žiukelio teigimu, būna ir tokių situacijų, kuomet nusikaltėliai detalę netyčia sulaužo ir tuomet ją palieka greta automobilio.

Visgi, jei automobilis surandamas ir nukentėjusysis jį atgauna, klientui, kuris jau gavo draudimo išmoką, siūloma automobilį įsigyti. Tačiau tokie atvejai yra gana reti, nes dažniausiai vagių grobiu tampa seni automobiliai, kuriuose nėra modernios apsaugos sistemos.

Automobilį būtina saugoti pačiam

Norint apsaugoti savo transporto priemonę, ne gyvybės draudimo bendrovės BTA ekspertai pataria pasirūpinti gera apsaugos sistema. Tačiau vien tik ja pasikliauti negalima, būtina saugotis ir pačiam. Vairuotojai turėtų įvertinti aplinką, kurioje stato automobilį, nepalikti jo nesaugiuose rajonuose ar įtartinose aikštelėse. Automobilį galima skolinti tik patikimiems žmonėms, nes svetimu turtu susigundę asmenys gali pasidaryti rakto dublikatą ir vėliau pasisavinti transporto priemonę.

Vežant automobilį į servisą, derėtų juo pasidomėti ir pasirūpinti, kad jis būtų patikimas. Vairuotojai turėtų stengtis nepalengvinti vagims darbo: automobilyje nepalikti dokumentų, išlipus iš mašinos patikrinti, ar visi langai uždaryti, matomoje vietoje nepalikti brangių daiktų.

Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA klientų aptarnavimo tinklas – vienas plačiausių Lietuvoje. Šiuo metu veikia 107 bendrovės atstovybės, klientais kasdien rūpinasi daugiau nei 400 darbuotojų. 2014 m. bendrovė užregistravo 39 tūkst. naujų įvykių ir išmokėjo apie 27 mln. eurų draudimo išmokų. Pernai ne gyvybės draudimo bendrovė vidutiniškai per vieną mėnesį išmokėjo virš 2 mln. eurų, per vieną darbo dieną išmokėjo vidutiniškai po 100 tūkst. eurų arba per vieną darbo minutę vidutiniškai išmokėjo po 200 eurų draudiminių įvykių žaloms padengti. Šiais metais bendrovė pradėjo teikti naują paslaugą turto draudimo klientams – pagalbą namuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA