Projektas pateiktas: Lietuva ruošiasi priimti pabėgėlius | Kas vyksta Kaune

Projektas pateiktas: Lietuva ruošiasi priimti pabėgėlius

BNS 2015/06/15 18:26
Archyvo / R. Tenio nuotr.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) pirmadienį pateikė projektą, pagal kurį į Lietuvą iki 2018 metų būtų priimti iki 200 Europos Komisijos skirstomų pabėgėlių, sprendžiant migrantų krizę Viduržemio jūroje.

Vyriausybei svarstyti pateiktame projekte pažymima, kad pabėgėlių perkėlimą finansuojant Europos Komisijai ir jai taikant vienkartinės išmokos mechanizmą, pabėgėlius priimanti valstybė vykdytų jį savo lėšomis, o vienkartinė išmoka būtų mokama tik „tinkamai atsiskaičius“ Europos Komisijai.

Europos Komisija yra paskelbusi, kad už vieno pabėgėlio perkėlimą priimančiai valstybei mokėtų po 6 tūkst. eurų.

VRM skaičiuoja, kad pabėgėlio integracijos Lietuvoje laikotarpis, priklausomai nuo asmens pažeidžiamumo, Pabėgėlių priėmimo centre gali trukti nuo 8 mėnesių iki metų, o savivaldybės teritorijoje – nuo 13 iki 60 mėnesių.

Jo išlaikymas integracijos laikotarpiu Pabėgėlių priėmimo centre gali kainuoti nuo maždaug 5 iki 7,4 tūkst. eurų, o savivaldybės teritorijoje – nuo 8 tūkst. iki beveik 37 tūkst. eurų.

Europos Komisija paprašė valstybių narių per dvejus metus priimti 20 tūkst. Sirijos pabėgėlių ir paskirstyti dar 40 tūkst. į Italiją ir Graikiją plūstančių prieglobsčio prašytojų iš Sirijos ir Eritrėjos prašymų. Pagal Briuselio siūlymus, Lietuva priimtų 207 pabėgėlius ir turėtų apsvarstyti 503 prašymus dėl pabėgėlio statuso suteikimo.

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad Lietuva galėtų priimti iki 250 pabėgėlių. Pasak jos, tokie skaičiavimai gauti sudarius formulę, į ją įtraukiant gyventojų skaičių ir šalies bendrąjį vidaus produktą.

Tuo metu Ministrų kabinetas iki šiol laikėsi pozicijos, kad Lietuva galėtų priimti iki 50 pabėgėlių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA