Šauktiniai vengia pasirodyti, ruošiamos sankcijos | Kas vyksta Kaune

Šauktiniai vengia pasirodyti, ruošiamos sankcijos

delfi.lt 2015/06/11 12:47
Archyvo / R.Tenio nuotr.

Tik 3 tūkst. iš 36 tūkst. jaunuolių atsiliepė į šaukimą atlikti privalomąją tarnybą, nors šauktinių sąrašas buvo išplatintas viešai ir jau yra išsiųsti visi šaukimo pranešimai.

Viešai paskelbus šauktinių sąrašus buvo teigiama, kad radę savo pavardes šauktinių sąrašuose, bet negavę šaukimo pranešimo (jų siuntimas baigėsi vakar) asmenys turės patys susisiekti su Krašto apsaugos savanorių pajėgų regioniniais karo prievolės ir komplektavimo skyriais (RKPKS).

DELFI pasiteiravus Krašto apsaugos ministerijos (KAM), ar sklandžiai vyksta šis procesas, paaiškėjo, kad su minėtais skyriais susisiekė tik 8 proc. šauktinių. Paskutiniai šaukimo pranešimai jaunuolius turėtų pasiekti per savaitę, tačiau, panašu, kad didžioji dalis šauktinių reaguoti į juos nėra linkę.

Paieškai gali būti pasitelkta ir policija Savo ruožtu KAM perspėja, kad su tokiu jaunuolių elgesiu taikstomasi nebus. Jei būsimi šauktiniai neatsilieps iki šaukimo pranešimuose nurodyto laiko, jų gali būti imta ieškoti ir pasitelkiant policininkus.

„Neatsiliepusiems į šaukimus karo prievolininkams bus siunčiami šaukimo nurodymai per jų artimuosius, darbovietes, taip pat paieškai gali būti pasitelkta policija bei kitos valstybės ir savivaldybių institucijos, LR diplomatinės atstovybės ir konsulinės įstaigos“, – patikino ministerijos atstovė Asta Galdikaitė. Anot jos, negavusiems šaukimo nurodymų deklaruotos gyvenamosios vietos adresu per savaitę nuo paskutinių šaukimo nurodymų išsiuntimo (birželio 11 d.), rekomenduojama susisiekti su RKPKS.

„Rekomenduojame karo prievolininkams susisiekti ir tuomet, jeigu jie negali atvykti šaukimo nurodyme nurodytu laiku, ir susitarti dėl kito atvykimo laiko“, – patikino ji. Baudos sumokėjimas nuo tarnybos neatleis Priešingu atveju – laukia baudos. Už karo karo prievolininko pareigų nevykdymą gali būti paskirtos baudos administracinė bauda nuo 28 iki 289 eurų.

Už karo prievolininkų neatvykimą į privalomąją pradinę karo tarnybą be pateisinamos priežasties iki dviejų parų, gali būti paskirta nuo 144 iki 289 eurų administracinė bauda, o už vengimą atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą – gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė ir gali būti skiriama bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

Nors viešoje erdvėje pasigirdo sakančių, kad baudos – ne tokios ir didelės, emigrantų minčių, kad, pavyzdžiui, pigiau – sumokėti baudą nei įsigyti lėktuvo bilietus į Lietuvą, A. Galdikaitė patikino, kad sumokėta bauda nuo karo prievolės neatleis. Sumokėjęs baudą šauktinis vis tiek bus laukiamas tarnyboje.

Ragina bendrauti ir bendradarbiauti

Savo ruožtu Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabo Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus vyr. specialistas Julius Židonis DELFI sakė, kad šaukimo pranešimuose yra nurodytas skirtingas laikas, iki kada šauktiniai turi pasirodyti RKPKS.

„Atvykimo laikas yra įrašytas pagal eilės numerį. Vieniems gali nurodyta atvykti birželio pabaigoje, kitiems – rugsėjo pabaigoje“, – sakė J. Židonis. Jis patikino – jei šauktinis informuos apie aplinkybes, dėl kurių negali pasirodyti iki šaukimo pranešime nurodytos datos, baudžiamas jis tikrai nebus. „Raginame šauktinius susisiekti su RKPKS, pranešti apie sunkumus, kurie iškilo. Atvykimo datą tikrai galima susiderinti – svarbu yra bendravimas ir geranoriškumas. Niekas iš karto nedalins nuobaudų, jei žmogus bendraus, tarsis“, – patikino jis.

KAM duomenimis, atlikti privalomąją karo tarnybą savo noru jau pasisiūlė 1813 savanoriai.

Savanorių neužtenka

„Manantiesiems, kad į privalomąją tarnybą reikėtų šaukti tik savanorius, atsakau: jei savanoriškai ateinančiųjų tarnauti į Lietuvos kariuomenę būtų užtektinai, jei kariniuose vienetuose netrūktų profesinės karo tarnybos karių, iš viso nebūtų prireikę atnaujinti šaukimo į privalomąją pradinę karo tarnybą tvarkos. Būtų tinkama ir egzistavusi rezervo rengimo sistema, tik galbūt būtume ją labiau išplėtoję.

Be to, nuo 2011 m. Karo prievolės įstatyme numatyta, kad į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pirmiausia šaukiami jaunuoliai, kurie patys pareiškia norą atlikti tarnybą. Tik nesurinkus nustatyto skaičiaus savanoriškai atvykusiųjų atlikti karo tarnybos, toliau šaukiama privaloma tvarka.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA