Karmėlavos oro uostas virto mūšio lauku | Kas vyksta Kaune

Karmėlavos oro uostas virto mūšio lauku

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiąnakt Lietuvos ir NATO sąjungininkų kariai karaliavo Karmėlavos oro uoste. Pratybų „Kardo kirtis“ metu kareiviai atsiėmė užimtą oro uosto teritoriją. Aplink skraidė bombonešiai, leidosi parašiutininkai ir buvo išbandoma naktinio matymo technika.

Pirmą kartą Karmėlavos oro uostas į savo teritoriją įsileido karius. Šią teritoriją menamai užėmė 60 priešų karių. Oro desantai turėjo išvalyti oro kelius, dislokuotis bei atlaisvinti visą Karmėlavos oro uosto teritoriją.

Iš pradžių virš teritorijos pradėjo skraidyti bombonešis B52, kuris atliko paruošiamąją ugnį ir naikino taikinius, kurie galėjo turėti įtakos desantų išsilaipinimui. Kariškiai įvardina, jog pagrindinis bombonešio taikinys – priešų priešlėktuvinė sistema, kurią reikėjo neutralizuoti.

[susije_video kurie=””]

„Pradžioje skris bombonešis, kuris fiksuos keletą galimų taikinių. Pirmiausiai naikinama priešlėktuvinė sistema, po to vietos, kur dislokuojasi priešų kariai. Kai bus sąlyginai saugi teritoriją, ji bus atakuojama iš oro. Iš lėktuvų nusileis parašiutininkai į oro uosto teritoriją ir tolau valys numatytus atakos objektus“, – apie pratybų eigą komentavo Lietuvos kariai.

Kareiviams tai ne tik didelė patirtis, mat tarptautiniame oro uoste pratybos vyksta pirmą kartą, mat iki šiol skraidydavo ir įvairias strategijas kurdavo poligonuose ar kariniuose oro uostuose. Kartu tai galimybė išbandyti jėgas kovojant naktį bei išbandant būtent tamsiajam paros metui skirtą techniką.

Tarptautinių pratybų ypatumai

„Kardo kirčio“ pratybos apima Lietuvos ir NATO sąjungininkus. Daugiausiai karių Karmėlavos oro uosto pratybose dalyvavo iš JAV, Vokietijos ir Lietuvos.

Tačiau nors pratybų centras – oro uostas, kelias iki jo prasidėjo gerokai toliau. Parašiutininkus skraidinę lėktuvai keliavo net iš Italijos, tad reikėjo iki Kauno pravalyti oro erdvę. Be to, kadangi tokio mąsto karinės pratybos Lietuvoje vykdomos pirmą kartą, reikėjo viską gerai suderinti.

„Tai dalis didžiausių Baltijos šalių ir Lenkijos pratybų, kurių metu reikia kuo greičiau atlaisvinti oro uostą. Čia dalyvauja ne viena šalis. Mūsų tikslas panaudoti oro atakas, kurios naudingos kariams įvairiose situacijose. Visada yra pavojinga oro operacijos, ypač naktį. Kiekviena detalė turi būti gerai apsvarstyta, ir tai daroma ne vieną mėnesį ir labai maža klaida gali sugriauti viską“, – komentavo JAV karių operacijos vadė M. Brown.

Tokios pratybos yra didelis iššūkis, mat matymą apsunkina tamsus metas. Be to, Karmėlavos oro uosto darbas nebuvo visiškai sustabdytas, tad reikėjo derinti dar ir oro uosto darbuotojų darbo valandas bei atitinkamus veiksmus tokius, pakilimo takų šviesos įjungimas reikiamu metu bei prižiūrėjimas, kad prieš pratybas keleiviniais lėktuvais atskridę žmonės būtų saugiai palydėti.

Pratybų nesėkmės

Tokiose didelėse pratybose neapsieita be nesklandumų. Kai trečiasis lėktuvas praskrido virš oro uosto ir iš jo iššoko desantininkai, pūstelėjo stipresnis vėjas. Kelis parašiutininkus oro srovė nunešė toliau nuo tikslo.

Tarp kareivių sklido kalbos, jog šeši kariai nusileido ant medžių. Įpusėjus pratyboms, JAV karių vado pavaduotojas M. McQueen patvirtino, jog susižeidė vienas karys, tačiau sužeidimai nėra rimti. Dar keliems parašiutininkams nepavyko nusileisti ant žolės ir jie pataikė ant pakilimo takų, tačiau nesusižeidė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA