Negavus pakankamai lėšų Lapių bažnyčios tvorai, dalį jos bus siekiama išbraukti iš paveldo | Kas vyksta Kaune

Negavus pakankamai lėšų Lapių bažnyčios tvorai, dalį jos bus siekiama išbraukti iš paveldo

BNS 2015/06/09 15:01
R. Tenio nuotr.

Vyriausybei antradienį skyrus dešimtkart mažesnę nei prašyta sumą Kauno rajono Lapių bažnyčios tvorai sutvarkyti, bus siekiama nugriuvusiai daliai panaikinti paveldo apsaugą, sako savivaldybės atstovai.

Vyriausybė antradienį svarstė Kauno rajono savivaldybės prašymą iš rezervo skirti 400 metų senumo Lietuvoje Lapių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčiai sutvarkyti 1 mln. eurų, tačiau tam paskyrė tik 100 tūkst. eurų.

Kaip posėdyje sakė premjeras, socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius, tokį prašymą jam telefonu dar kartą išsakė bendrapartietis Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

„Atvejis yra sudėtingas, prašymas, jeigu šiandien būtų patenkintas, jis 100 procentų išsemtų Vyriausybės rezervo lėšas ir niekam kitam nebeliktų“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo finansų ministras Rimantas Šadžius.

Jis svarstė, kad galbūt pagalba bažnyčiai galėtų pasirūpinti kultūros ministras kartu su Kauno rajono savivaldybe.

Kaip BNS sakė Lapių seniūnas Rimantas Stankus, rengiant šį prašymą tikėtasi išsaugoti nugriuvusią „paveldinę“ tvorą.

„Didžioji suma buvo prašyta, nes tvora yra įtraukta kaip paveldo objektas. Atsisakius paveldo objekto statuso, suma turėtų būti mažesnė, nes nereikėtų išsaugoti senos tvoros, o būtų galima pastatyti naują ir tai būtų pigiau. Mes turėjome preliminarią sąmatą, kad tada būtų daugiau kaip 200 tūkst. eurų kainavusi nauja tvora. (…) Kultūros paveldo statusą panaikinant tai atkarpai, kuri yra nugriuvusi, tai beveik ir užtektų“, – sakė R.Stankus.

Penktadienį atsakingų institucijų atstovai planuoja rinktis prie bažnyčios Lapėse ir svarstyti, kaip toliau spręsti šį klausimą. Pasak R.Stankaus, paveldosaugininkai neprieštarautų galimybei panaikinti dalies tvoros teisinę apsaugą.

Prieš atstatant nugriuvusią tvorą, pasak seniūno, būtina padaryti drenažą bei sutvirtinti šlaitą, kad jis nebeslinktų.

Dalis bažnyčios tvoros nugriuvo vasario 27 dieną. Kovo pradžioje dėl įvykio paskelbta ekstremali padėtis.

Kauno rajono savivaldybė Lapių bažnyčiai pernai skyrė 50 tūkst. litų (14,5 tūkst. eurų). Lėšos numatytos geologiniams, hidrologiniams tyrimams ir drenažo projektui finansuoti. Vėliau Kultūros paveldo departamentas skyrė apie 47 tūkst. eurų nuotekų sistemai sutvarkyti.

Ant šlaito stovinti Lapių šv. Jono Krikštytojo bažnyčia – viena seniausių Lietuvoje. 1620 metais iškilęs sakralinis pastatas yra valstybės saugoma kultūros vertybė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA