3 sudėtingiausi valstybinio matematikos brandos egzamino uždaviniai | Kas vyksta Kaune

3 sudėtingiausi valstybinio matematikos brandos egzamino uždaviniai

delfi.lt 2015/06/05 13:31
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Penktadienį abiturientai laikė matematikos egzaminą. Iš jo daugelis moksleivių išėjo sukrėsti. Vis dėlto su DELFI jie sutiko pasidalyti sudėtingiausiomis egzamino užduotimis.

Abiturientai pasakojo, kad matematikos brandos egzamine buvęs testas ir pirmieji uždaviniai sunkumų jiems nesukėlė. Galvas jiems teko labiau pasukti sprendžiant paskutiniuosius uždavinius.

Sunkiausias uždavinys – apie dviratininkus

„Egzaminas gal ir lengvas, tačiau jei būčiau uždavinius sprendęs taip, kaip tai daryti mokė mokytojos, turbūt visai neišlaikyčiau. Nenaudojau jokių formulių, kurias mokė mokytoja, viską sprendžiau pasitelkdamas logiką“, – pasakojo abiturientas Valdemaras.

Tačiau jis pripažino, kad jo laikytas bandomasis egzaminas nuo pagrindinio gerokai skyrėsi. Bandomąjį egzaminą vaikinas įvardijo kaip sunkesnį.

„Tikiuosi surinkti pusę taškų. Galvojau, kaip nusirašyti, bet nepavyko“, – šmaikštavo abiturientas.

Sunkiausiu egzamino uždaviniu jis įvardijo paskutinį, kuriame reikėjo apskaičiuoti, kiek laiko dviratininkas važiavo iš vieno punkto į kitą.

„Nieko neapskaičiavau, tik parašiau skaičių, kuris atėjo į galvą. Bandžiau atspėti“, – šyptelėjo jis.

Tikėjosi lengvesnio egzamino

Sunkoku egzaminą pavadino ir dvyliktokė Aurelija.

„Sunkiausia man buvo funkcijos, grafikai. Pabaigoje jų buvo daug, nors testas ir buvo lengvas. Sunkiausia užduotis – galbūt ta, kurioje reikėjo apskaičiuoti nestandartinės, apribotos figūros plotą“, – pasakojo ji.

„Tikėjausi, aišku, kad egzaminas bus lengvesnis, bet buvo sunku, nelabai sekėsi“, – patikino mergina.

DELFI siūlo susipažinti su 3 paskutinėmis – sunkiausiomis – egzamino užduotimis su vieno iš abiturientų sprendimais.

[galerija kiek=””]

1. Tuo pačiu metu iš miestelių A ir B pastoviais greičiais vienas priešais kitą išvažiavo du dviratininkai. Pirmasis važiavo iš miestelio A į miestelį B, o antrasis – iš miestelio B į miestelį A. Pakeliui jie susitiko. Po susitikimo pirmasis dviratininkas į miestelį B atvyko po 36 minučių, o antrasis į miestelį A atvyko po 25 minučių.

Kiek minučių pirmasis dviratininkas važiavo iš miestelio A iki susitikimo su antruoju dviratininku.

2. Figūra yra ribojama parabolės. y = x² + 1 ir tiesės y = ax + 1. Čia a> 0 su kuria a reikšme šios figūros plotas lygus 36?

3. Taisyklingosios keturkampės piramidės1 , kurios visos briaunos2 lygios, tūris3 lygus 972√2 cm3 Plokštuma4, lygiagreti piramidės pagrindui5 ABCD, piramidės briaunas kerta taškuose A1, B1, C1 ir D1, o aukštinę SO – taške O1 tai, kad SO1:O1O=1:2 (žr. pav.). Apskaičiuokite nupjautinės6 piramidės ABCDA1B1C1D1 tūrį.

Laikė daugiau nei 15 tūkst. abiturientų

Matematikos valstybinį brandos egzaminą laikyti pasirinko 15 290 moksleivių. Jis buvo vykdomas 153 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose.

Egzamino užduotis parengta pagal 2011 metų liepos 1 dienos Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro įsakymu V-1197 (Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2014 m. gruodžio 29 d. įsakymo Nr. V-1271 redakcija) patvirtintą egzamino programą. Prie jos yra pateikti egzamino minimalius reikalavimus iliustruojančių užduočių pavyzdžiai.

Atliekant egzamino užduotį, kurią sudarys trys dalys, buvo galima surinkti 60 taškų. Programoje nurodoma, kad pirmą užduoties dalį sudarys 10 uždavinių su pasirenkamaisiais atsakymais (už kiekvieną skiriama po vieną tašką). Antrą dalį sudarys trumpojo atsakymo (nestruktūruoti arba struktūruoti) uždaviniai. Jų gali būti nuo 4 iki 10. Už antros dalies uždavinius skiriama 12 taškų. Trečioje užduoties dalyje gali būti nuo 6 iki 8 uždavinių. Atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai vertinami ne mažiau kaip 2 taškais. Iš viso ši užduoties dalis vertinama 38 taškais.

NEC vadovė Saulė Vingelienė DELFI yra sakiusi, kad šiemet visų pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus paskelbti iki liepos 10 dienos. Darbus šiemet vertins daugiau kaip 1000 vertintojų.

DELFI priemena, kad praėjusiais metais matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė 15 610 kandidatų. Egzaminą išlaikė 88,1 proc. mokinių, suklupo 11,9 proc. 100 balų įvertinimą gavo 2,23 procentas laikiusiųjų. Didžioji dalis jų matematikos mokėsi išplėstiniu kursu, pirmame pusmetyje turėjo 8–10 balų įvertinimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA