Miesto savivaldybės darbuotojams braška kėdės: meras jau žino, kiek atleis | Kas vyksta Kaune

Miesto savivaldybės darbuotojams braška kėdės: meras jau žino, kiek atleis

R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybės administracijos laukia didelės permainos. Išanalizavę esamą situaciją Kauno miesto vadovai jau nubraižė esmines pertvarkos gaires. Iki šių metų pabaigos darbuotojų skaičius savivaldybės administracijos aparate sumažės 20 proc. – nuo 786 iki 630. Skaičiuojama, kad per metus tai padės sutaupyti daugiau nei 2 mln. eurų.

[galerija kiek=””]

Vienas pagrindinių pertvarkos tikslų – padidinti Kauno viešojo valdymo efektyvumą. Pastarąsias savaites miesto vadovybė kartu su administracijos skyrių vadovais analizavo esamą padėtį. Buvo atlikta funkcijų analizė, įvertinti skyrių vadovų pateikti siūlymai, atsižvelgta į vidaus audito pastabas ir siūlymus, taip pat įvertintos viešojo administravimo metodologijos ir rekomendacijos.

Atlikta analizė parodė, jog savivaldybės administracijoje iki šiol buvo prastai koordinuojama veikla ir procesai, dubliavosi nemaža dalis funkcijų, o darbuotojų skaičius buvo perteklinis.

Strateginis požiūris

Pasak Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko, rengiant pertvarką buvo galvojama ne apie konkrečias personalijas, o apie savivaldybę kaip vieną organizaciją ir tai, ką bei kaip ji daro.

„Viskas orientuota į keturias pagrindines kryptis. Pirmoji – tai savivaldybės funkcijos, susijusios su viešosiomis paslaugomis miestiečiams – socialiniai reikalai, švietimas ir ugdymas, kultūra. Tai mes vadiname minkštąja kryptimi. Antra arba kietoji kryptis – gatvių asfaltavimas, elektros kabeliai, šildymas, kitaip sakant, buitiniai ir miesto infrastruktūros reikalai. Trečioji kryptis – tai visi tie specialistai, dirbantys savivaldybėje ir privalantys padėti, kad pirmosios dvi kryptys dirbtų sėkmingai. Ketvirtoji kryptis apima strateginius klausimus ir kontrolę”, – pasakojo G. Petrauskas.

Strateginius klausimus ir kontrolę kuruos pats administracijos direktorius, tuo tarpu pirmosios trys sritys bus patikėtos jo pavaduotojams Viliui Šiliauskui, Sigitui Šliažui ir Romaldui Rabačiui.

Darbuotojus atvesdavo

„Kalbant su skyrių vadovais uždavinėjome paprastus klausimus. Pavyzdžiui, kiek pas jus galėtų sumažėti darbuotojų, kad nenukentėtų darbas. Ir žmonės iškart atsakydavo, kad laisvai galėtų išsiversti be 2-3 žmonių. O į klausimą, kodėl tuos papildomus žmones priėmėte, atsakymas visur vienodas – atvedė“, – pasakojo Kauno meras, visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ lyderis Visvaldas Matijošaitis.

„Jeigu matysime, kad skyriaus vedėjas sugeba ir nori dirbti, jis pats privalės suformuoti savo komandą. Tik taip paskui galėsime tikėtis ir reikalauti iš jo rezultatų”, – pabrėžė G. Petrauskas.

„Reorganizacija yra reorganizacija, o ne atskiriems asmenims darbo vietų saugojimas. Džiaugiamės, kad koalicijos partneriai taip pat nesižvalgo į asmenybes ir eina kartu su mumis“, – tęsė meras.

Centralizacija – labai svarbu

Pasak G. Petrausko, vienas iš reorganizacijos tikslų – funkcijų centralizacija. Kaip pavyzdį direktorius pateikė viešuosius pirkimus, kuriais šiuo metu rūpinasi daugelis skyrių.

„Taip būti negali. Šia sritimi rūpinsis vienas skyrius, kuriame dirbs profesionalai“, – teigė G. Petrauskas.

Vienose rankose ketinama sukoncentruoti finansų, apskaitos, statybų, informacinių technologijų bei kitus reikalus.

Sutaupys milijonus

Šį penktadienį savivaldybės reorganizacija bus pristatyta trišalei tarybai. Ateinantį antradienį šis klausimas bus svarstomas Kauno miesto tarybos posėdyje. Savivaldybės administracijos pertvarka planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos. Meras V. Matijošaitis, kalbėdamas apie finansinę reorganizacijos pusę, neslėpė – šiais metais didesnių sutaupymų tikėtis nevertėtų.

“Skaičiuoti, kiek sutaupėme sumažinę administracijos aparatą, galėsime jau kitais metais. Preliminariai galima pasakyti, kad per metus susitaupys ne mažiau kaip 2 mln. eurų, kuriuos galėsime nukreipti kauniečių poreikiams”, – teigė miesto vadovas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA