Į „Jaunimo liniją“ kasdien paskambina 12 apie savižudybę galvojančių jaunuolių | Kas vyksta Kaune

Į „Jaunimo liniją“ kasdien paskambina 12 apie savižudybę galvojančių jaunuolių

BNS 2015/06/01 23:58
Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Viena didžiausių Lietuvoje veikiančių nemokamos emocinės paramos tarnyba „Jaunimo linija“ teigia, kad per dieną vidutiniškai 12 jaunuolių į ją skambina pasikalbėti apie savižudybę.

„Kadangi mes stengiamės daug kalbėti savižudybės tema, kad ta tema nebūtų tabu, iš tikrųjų mums labai daug ir skambina. Mes kiekvieną dieną turime apie 12 pokalbių savižudybės tema“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė „Jaunimo linijos“ vadovas Paulius Skruibis.

Telefonu ir elektroniniais laiškais pagalbą teikiančios organizacijos vadovo teigimu, pernai „Jaunimo linija“ iš viso atsiliepė į daugiau 114 tūkst. skambučių.

„Prieš keletą metų mes turėjome tą problemą, kad mums galėjo prisiskambinti vienas iš 20, reikėjo 20 kartų bandytis skambinti į „Jaunimo liniją“, dabar ta situacija pasikeitė labai ženkliai. Praeitams metais atsiliepėme į vieną iš septynių skambučių, o šių metų pirmųjų mėnesių statistika rodo, kad jau mes atsiliepiame į vieną iš penkių skambučių“, – sakė P.Skruibis.

Anot jo, prieinamumą labiausiai didina išaugęs savanorių skaičius. Praėjusiais metais jų pritraukta ir apmokyta 124.

Tarp pagrindinių problemų, dėl kurių skambinama į jaunimo liniją, yra santykiai su mylimaisiais, draugais bei tėvais, patirta prievarta, seksualinės orientacijos klausimai.

„Seksualinė orientacija yra populiari tema, kasdien mes turime vidutiniškai po keletą tokių skambučių. Tai yra natūralu, nes paauglystėje, šiek tiek vėliau tie klausimai yra itin aktualūs – kai žmogus supranta, pripažįsta sau, kad jis yra ne tos dažniausios orientacijos, kad jis – ne heteroseksualios orientacijos. Tada kyla daugybė klausimų, daugybė jausmų, susiduriama su reakcija iš aplinkos (…). Mes čia esame tam, kad išklausytume, priimtume, kalbėtume su kiekvienu jo neteisdami, nebandydami pakeisti“, – BNS sakė P.Skruibis.

Nuo 1991 metų veikiančioje tarnyboje emocinę paramą teikia daugiau nei 200 savanorių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA