Svarbiausias egzaminas praėjo itin sklandžiai | Kas vyksta Kaune

Svarbiausias egzaminas praėjo itin sklandžiai

BNS 2015/06/01 23:45
Asociatyvinė/ R. Tenio nuotr.

Pirmadienį abiturientų laikytas lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas praėjo sklandžiai: pirminiais duomenimis, nė vienas moksleivis nebuvo išvarytas, neužfiksuota bandymų parduoti tikras ar tariamas užduotis prieš egzaminą, teigia Nacionalinis egzaminų centras (NEC).

„Kol kas jokių pranešimų iš savivaldybių, iš vykdymo centrų neturime, kad kas nors būtų išvarytas ar būtų kokių kitų incidentų. Egzaminas praėjo sklandžiai“, – BNS sakė NEC direktorė Saulė Vingelienė.

Jos teigimu, valstybinį egzaminą laikiusieji rezultatų gali tikėtis liepos pradžioje, mokyklinio egzamino rezultatai turėtų būti aiškūs kitą savaitę.

Tiek valstybiniame, tiek mokykliniame brandos egzamine kandidatai turėjo atlikti vieną užduotį – parašyti rašinį. Ir mokyklinio, ir valstybinio egzamino užduotyse buvo pateikta po keturias temas, iš kurių reikėjo pasirinkti vieną ir atskleisti ją remiantis nurodytų autorių kūryba.

Valstybinio egzamino samprotavimo rašiniui pateiktos temos – kaip keičiasi inteligento vaidmuo visuomenėje (Vincas Kudirka, Juozas Aputis, Jurgis Kunčinas) ir ką gali juokas (Jurgis Savickis, Balys Sruoga, Marius Ivaškevičius), literatūriniam rašiniui siūlytos temos – prarastos tėvynės ilgesys Lietuvos literatūroje (Salomėja Nėris, Antanas Škėma, Česlovas Milošas) ir kasdienybės grožio pajauta lietuvių literatūroje (Kristijonas Donelaitis, Juozas Tumas-Vaižgantas ir Juditas Vaižiūnaitė).

Mokyklinį egzaminą rinkęsi dvyliktokai galėjo samprotauti, ką žmogui reiškia šeima (Jurgis Savickis, Antanas Škėma, Juozas Aputis) arba kodėl svarbu turėti viltį (Jonas Biliūnas, Salomėja Nėris, Balys Sruoga), taip pat jie galėjo rinktis rašyti literatūrinį rašinį apie moters vaidmenį lietuvių literatūros kūriniuose (Vincas Krėvė, Juozas Timas-Vaižgantas, Marius Katiliškis) bei pareigos sampratą Lietuvos literatūroje (Jonas Radvanas, Vincas Kudirka ir Justinas Marcinkevičius).

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas yra privalomas norint gauti brandos atestatą. Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą registravosi laikyti per 21 tūkst., mokyklinį – beveik 15 tūkst. kandidatų.

Brandos egzaminų pagrindinė sesija prasidėjo gegužės 2 dieną ir truks iki birželio 19 dienos, o birželio 22 – liepos 7 dienomis vyks pakartotinė sesija.

Šiemet prašymus laikyti brandos egzaminus iš viso pateikė 37 tūkst. 279 kandidatai (2014 metais buvo 38 tūkst. 562 kandidatai).

Norint gauti brandos atestatą reikia išlaikyti bent du brandos egzaminus: privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros bei dar vieną dalyko brandos egzaminą. Be valstybinio ar mokyklinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, mokinys gali laikyti ne daugiau kaip šešių dalykų brandos egzaminus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA