Netradicinė akcija: parodė, kaip vairuoja neblaivūs žmonės | Kas vyksta Kaune

Netradicinė akcija: parodė, kaip vairuoja neblaivūs žmonės

R.Tenio nuotr.

Policijos pareigūnai kartu su vairavimo mokyklomis pakvietė į netradicinę akciją. Jos metu vairuotojams buvo uždėti specialūs akiniai, kurie sutrikdo koordinaciją ir sukuria iliuziją, jog esi išgėręs. Tokią atrakciją išbandę vairuotojai tikina, jog girti tikrai nesiryš sėsti prie vairo.

Saugioje aikštelėje, sudėliojus kuoliukus, policijos pareigūnai pasiūlė pabandyti pravažiuoti trasą. Iš pradžių važiuoti įprastai, o vėliau su specialiais akiniais, kurie iškreipia vaizdą. Yra sukurti akiniai, kurie parodo žmogaus elgesį, kai jis yra išgėręs. Galima rinktis iš kelių stiprumų, kurie atitinka tiek lengvą, tiek sunkų girtumo laipsnį. Tokie akiniai nepakeičia viso pojūčio komplekso, tačiau galima matyti, kaip išgėrusiam žmogui

„Su šiais akiniais svarbiausia tai, jog nereikia vartoti realaus produkto, o visą optinę apgaulę sukuria žmogaus rega. Šie akiniai parodo mūsų elgesį pavartojus alkoholio, akcentas yra tame, kad sutrinka žmogaus koordinacija. Tai vienas iš girto žmogaus elgesių. Juokingiausia būna aplinkiniams, kurie mato, kaip eina girtas“, – apie akinių specifiką kalbėjo „ARV-Auto“ vairavimo mokyklos direktorius Valdas Šlepikas.

Dėmesį atkreipiamas eksperimentas

Policijos pareigūnai tikina, jog prevencinės akcijos būtinos, norint užtikrinti, kad keliuose mažėtų neblaivių asmenų. Pabrėžiama, jog pavojų eismo dalyviams kelia ne tik neblaivūs vairuotojai, o taip pat ir pėstieji. Kadangi Lietuvoje net 40 proc. išaugo eismo įvykių skaičius, kuriuos sukėlė neblaivūs vairuotojai, reikia žmonėms netradiciniais būdais parodyti, kaip viskas pasikeičia, kai suvartojame bent minimalų kiekį svaigalų.

[susije_video kurie=””]

„Šiuo eksperimentu siekiame parodyti, kad įvairių kategorijų vairuotojus, profesionalus ar tik gavusius teises, alkoholis veikia skirtingai, bet vis tiek visų sutrinka reakcija ir orientacija. Dažna problema ta, jog vairuotojai pervertina savo galimybes, tad įvairių lygių akiniai padės suprasti, ką reiškia būti neblaiviam. Dažnai pasitaiko, jog neblaivus vairuotojas sako, jog jaučiasi gerai, nors iš tiesų kelia didelį pavojų tiek sau, tiek aplinkiniams“, – aiškino Kelių patrulių vadas Vytautas Kemzūra.

Po bandymų nerizikuotų vairuoti išgėrę

Eksperimente dalyvavo lenktynininkas, policininkas, tik teises gavęs vairuotojas, moteris bei profesionalas. Visų laikas važiuojant su akiniais gerokai skyrėsi nuo įprasto važiavimo. Visiems dalyviams buvo uždėti akiniai, atitinkantys vidutinį girtumą, kas lėmė, jog trasą įveikė virš 30 sekundžių lėčiau. Be to, visi dalyviai bent vieną kartą užkliudė stulpelius. Realioje situacijoje visi būtų sukėlę avarijas.

„Pasirodė, jog būtų girtumas žymiai didesnis. Matosi visiškai padrikas vaizdas, kuoliukai atrodo arčiau, kad juos turi apvažiuoti didesniu spinduliu, viskas susilieja. Nepabandžius, nesuprasi. Vieno kuoliuko nepataikiau ir nuverčiau, nors atrodė, kad pravažiuoju ir labai gerai, bet deja“, – po išbandymo įspūdžiais dalinosi profesionalus vairuotojas Darius.

„Įdomu, bet tikrai dabar nesinorėtų išgėrus važiuoti. Tiesiog nesimato ir viskas dvigubinasi. Sunku taip važiuoti. Baisu nebuvo, nes žmogus šalia sėdėjo, bet vienai tai tikrai nebūtų smagu“, – kalbėjo tik teises išsilaikiusi Indrė.

Akcijos metu taip pat buvo parodyta, kaip atrodo neblaivus pėsčiasis. Atrodo, jog užduotis paprasta: nueiti tiesia linija ir paimti butelį, tačiau užsidėjus akinius, linija pasidaro ne tokia tiesi.

Pareigūnai tikina, jog ir ateityje rengs įvairias netradicines akcijas ta, kad žmonės taptų sąmoningesni ir būdami neblaivūs, nekeltų pavojaus nei sau, nei aplinkiniams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA