Už nugriautus senuosius rūsius verslininkams paskirta bauda | Kas vyksta Kaune

Už nugriautus senuosius rūsius verslininkams paskirta bauda

R.Tenio nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ praėjusią savaitę skelbė, jog Šančiuose verslininkai griauna paveldo saugomus rūsius, nes tai trukdo prekybos centro statyboms. Toks incidentas nepraslydo pro paveldosaugininkų akis ir šie verslininkams skyrė vidutinę baudą.

Primename, jog praėjusią savaitę Juozapavičiaus prospekto gyventojus drebino buldozeriai, kurie atliko griovimo darbus. Sovietinių laikų kareivinėse bus statomas prekybos centras, tad čia stovėję paveldo objektai trukdė būsimoms statyboms. Verslininkai valė teritoriją nuo senųjų sandėlių. Jiems griauti leidimas buvo gautas, tačiau šalimais stūksojo ir raudonų plytų rūsiai. Prie jų liestis griovėjams buvo uždrausta.

Teritorijoje yra keturi į kultūros paveldo sąrašus įtraukti raudonų plytų rūsiai. Sujudimas kilo tuomet, kai šalimais gyvenantys kauniečiai prašė, jog paveldosaugininkai leistų nenaudojamą, jų kieme esantį rūsį nugriauti, tačiau leidimo negavo. Praėjusios savaitės pradžioje kaimynai pamatė, jog užtvertoje vietoje buldozeriai griauna tokį pat rūsį. Aktyvus paveldo saugotojai užvertė įvairias institucijas skundais, tad griovimo darbai buvo sustabdyti.

Kultūros paveldo departamentas, išanalizavęs visus aspektus skyrė 1158 eurų baudą. Tai yra vidutinio dydžio bauda. Visgi, kol kas dar lieka neaišku, ar verslininkai turės atstatyti nugriautą senąjį rūsį.

„Skirta vidutinio dydžio bauda, nes nebuvo lengvinančių aplinkybių, kurios leistų skirti minimalią baudą, tačiau asmuo ankščiau už tokius nusižengimus baustas nebuvo, tad taip negalėjo skirti maksimalios sumos. Šiuo metu yra sudarinėjami teritorijos detalieji planai bei kai bus įvertinti kiti veiksniai, paaiškės, ar rūsius reikės atstatyti. Tai paaiškės maždaug po mėnesio“, – komentavo vyriausiasis valstybinis inspektorius Liutauras Tabūnas.

Patiems verslininkams tokia suma atrodo per didelė, bet jie su paveldo saugotojais nesiginčijo ir kol kas sustabdė ir silikatinių plytų pastatų griovimo darbus, nors baltųjų plytų objektų naikinimui leidimus buvo gavę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA