Lietuviškų braškių kainos kyla į neregėtas aukštumas | Kas vyksta Kaune

Lietuviškų braškių kainos kyla į neregėtas aukštumas

R. Tenio nuotr.

Kauno turguose jau galima nusipirkti vasara dvelkiančių uogų. Daugiausiai jų atvežama iš kaimyninės Lenkijos, bet galima sutikti ir lietuviškų ūkių braškių. Tiesa pastarosios kainuoja penkis kartus brangiau nei užsienietiškos uogos.

Pasižvalgėme po Stoties turgų ir nustėrome: lenkiškos ir ispaniškos braškės kainuoja nuo 1,5 iki 3 eurų už kilogramą. Tuo tarpu lietuviškos siekia ir 10 eurų. Lietuviškomis braškėmis prekiaujančių prekeivių kol kas vienetai, tačiau kas atsinešė savo užaugintą derlių, nesiskundžia ir tikina, jog pirkėjų vis tiek atsiranda.

„Turiu 15 arų ūkį. Viską auginu po plėvele. Pirmosios lietuviškos braškės visada būna brangios, pigesnių galima tikėtis po kokio mėnesio. Dabar vis tiek atsiranda pirkėjų, šiandien jau apie 15 kilogramų pardaviau“, – tikino Ringauduose ūkį turintis Jurgis.

Visgi, didžioji dalis uogų prekeivių lietuviškomis braškėmis prekiauti neskuba. Jie tikina, kad kol kas labiau apsimoka uogas atsivežti iš kaimyninių šalių.

„Kaip aš žmogui galiu pasakyti, kad pirktų lietuviškas braškes už 10 eurų, kai lenkiškos kainuoja vos 2 eurus. Sudėjus šalia tas braškes niekuo nesiskiria, tai pirkėjas jau geriau nusipirks 5 kilogramus lenkiškų braškių, nei kilogramą lietuviškų. Žinoma, kai Lietuvoje prasidės braškių sezonas, prekiausime lietuviškomis. Kainos neturėtų labai skirtis nuo praėjusių metų ir kilogramas gali kainuoti apie eurą“, – kalbėjo Stoties turguje prekiaujanti moteris.

Kita prekeivė taip pat dar nesirenka lietuviškos produkcijos ir sako, jog dažnai lietuviai apgaudinėja pirkėjus. Anot pašnekovės, prisiperka lenkiškų, o parduoda už lietuviškų braškių kainą.

„Nereikia taip aklai galvoti, kad lietuviškos prekės yra geresnės. Lietuviai neturi tiek dotacijų iš valstybės, tad nėra kam ravėti laukus, todėl purškiami visokiais chemikalais. Be to, pati visai neseniai pirkau neva lietuviškų bulvių, tai visas išmesti teko, nes nieko gero nebuvo. Žinoma, ne visi tokie prekeiviai, bet dažnai pasitaiko ir sukčių“, – savo įsitikinimais dalijosi lenkiškomis braškėmis prekiaujanti prekeivė.

Be braškių Stoties turguje galima jau rasti ir trešnių. Daugiau uogų ir mažesnėmis kainomis turėtų atsirasti maždaug po dviejų – trijų savaičių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA