Pakeisti savivaldybės nuomojamo būsto nuomos sutartį ne taip lengva | Kas vyksta Kaune

Pakeisti savivaldybės nuomojamo būsto nuomos sutartį ne taip lengva

archyvo nuotr.


Praėjusią savaitę advokatė Raimonda Kazlauskienė jau komentavo, kokios yra galimybės pakeisti savivaldybės nuomojamojo būsto nuomos sutartį, mirus ją su miesto valdžia sudariusiam asmeniui. Deja, paaiškėjo, kad tai nėra taip paprasta. Tad į keblią sitauciją patekusi kaunietė toliau varsto savivaldybės skyrių duris

Pasinaudojusi Jūsų patarimu kreipiausi į Kauno miesto savivaldybės Turto valdymo departamento Gyvenamojo fondo administravimo skyrių dėl savivaldybės nuomojamojo būsto nuomos sutarties pakeitimo mano vardu, tačiau gavau atsakymą, kad aš nesu deklaravusi savo gyvenamosios vietos savivaldybės nuomojamose patalpose, dėl ko nuomos sutartis mano vardu negali būti pakeista. Ar tikrai deklaruota gyvenamoji vieta turi lemiamą svorį šioje situacijoje?

Kaip jau buvo minėta, nuomos sutartis su savivaldybe gali būti pakeista Jūsų vardu tik tokiu atveju, jeigu Jūs būsite pripažinta mirusios motinos šeimos nare. Būtent deklaruota gyvenamoji vieta yra vienas iš kriterijų, patvirtinančių Jūsų bendro ūkio vedimą kartu su velione motina, tačiau jokiu būdu jis nėra laikytinas lemiamu kriterijumi.

Pažymėtina, kad gyvenamosios vietos deklaravimas viešajame registre yra tik vienas iš fizinio asmens gyvenamąją vietą apibūdinančių kriterijų (CK 2.17 straipsnio 1 dalis), tuo tarpu nustatant asmens gyvenamąją vietą, be gyvenamosios vietos deklaravimo, svarbūs ir kiti kriterijai, kaip antai:faktinio gyvenimo toje vietoje trukmė bei tęstinumas, paties asmens vieši pareiškimai apie savo gyvenamąją vietą. 1998 m. liepos 2 d. Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo 3 straipsnio 2 dalyje taip pat nurodyta, kad gyvenamąja vieta laikytina vieta, kur asmuo nuolat ar daugiausia gyvena, laikydamas tą vietą savo asmeninių, socialinių ar ekonominių interesų buvimo vieta; jeigu asmuo gyvena keliose vietose, jo gyvenamąja vieta yra laikoma ta vieta, su kuria jis yra labiausiai susijęs (kur yra asmens turtas ar pagrindinė turto dalis, kur yra jo darbo vieta arba kur jis gyvena ilgiausiai ir kt.). Aplinkybė, jog asmuo deklaravo vieną gyvenamąją vietą, nebūtinai reiškia, kad jis ten gyvena, nes
sprendžiant gyvenamosios vietos klausimą svarbu nustatyti asmens ryšį su gyvenamąja vieta, o ne formalų jos deklaravimą.

Jūsų situacijoje, remiantis LR CK 6.602 str. 3 d. įtvirtintais pagrindais, Jūs turite kreiptis į teismą su reikalavimu pripažinti Jus mirusios motinos šeimos nare ir įpareigoti Kauno miesto savivaldybę pakeisti savivaldybės nuomojamo buto nuomos sutartį, mirus pagrindinei nuomininkei. Primename, kad remiantis LR CK 6.588 str. 2 d.,
Jūs būsite pripažinta mirusios motinos šeimos nare tik tokiu atveju, jei teisme įrodysite, kad su pastarąja kartu vedėte bendrą ūkį, todėl privalote teismui pateikti visus turimus įrodymus apie Jūsų ir mamos bendro ūkio vedimą (bendras komunalinių mokesčių mokėjimas, nuomojamo buto priežiūros ir remonto išlaidos, būtiniausių namų apyvokos daiktų įsigijimas ir kt.).

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštukaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA