H.Daktaras triumfuoja: laimėjo bylą prieš Lietuvą | Kas vyksta Kaune

H.Daktaras triumfuoja: laimėjo bylą prieš Lietuvą

delfi.lt 2015/05/19 19:16
DELFI nuotr.

Iki gyvos galvos kol kas dar neįsiteisėjusiu nuosprendžiu nuteistas Kauno nusikalstamo pasaulio šulu pramintas Henrikas Daktaras iš Lietuvos valstybės gaus kompensaciją, nes Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) jam nebuvo sudarytos tinkamos kalinimo sąlygos.

Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį paskelbė, kad Lietuvos valstybė H. Daktarui privalės sumokėti 2 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą, nors šis prašė priteisti beveik 300 tūkst. eurų.

Tokia kompensacija H.Daktarui buvo priteista dėl to, kad jis net 66 dienas kalėjo „ženkliai blogesnėmis nei minimaliomis“ kalinimo sąlygomis, kurios neatitinka higienos normų.

Pasak teismo, netinkamos kalinimo sąlygos H. Daktarui galėjo sukelti „fizinių nepatogumų“ – nors vienam kaliniui privalo būti skiriamas ne mažesnis nei 3,6 kv. metrų plotas, H. Daktaras kalėjo kameroje su kitais kaliniais, kai jam teko 3,45 kv m plotas.

H. Daktaro skundas buvo patenkintas tik iš dalies – teismas nutarė atmesti jo reikalavimą pripažinti, kad įkalinimo įstaigos vadovybė elgėsi neteisėtai, kai nagrinėjant Daktarų grupuotės bylą nutarė jį laikyti Vilniuje, o ne Šiauliuose, kurie yra arčiau Klaipėdos (čia buvo nagrinėjama byla).

Sprendimą H. Daktarą laikyti bene griežčiausiomis sąlygomis garsėjančiame Lukiškių TIK priėmė Kalėjimų departamentas, remdamasis Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 2-osios valdybos prašymu. Jos atstovai Lukiškių TIK prižiūrinčiam departamentui nurodė, kad garsus nusikaltėlis gali pats bandyti pabėgti iš įkalinimo įstaigos arba jo bendrai sieks jį išlaisvinti.

Teismas nutarė, kad departamento pareigūnai elgėsi teisėtai.

„Aš ne barsukas ar žiurkė, kad mane rūsyje laikytų“, – H. Daktaras anksčiau teisme piktinosi, kad kameroje ištisus metus yra šalta, dėl to jis ėmė jausti sąnarių skausmus, be to, atsirado problemų dėl prostatos.

„Mane specialiai tokiomis sąlygomis laiko – nori, kad ką nors pasidaryčiau, nori specialiai mane sužlugdyti, – teisme yra sakęs Hena. – Policijos departamentas nori, kad prisipažinčiau, ko nepadaręs – jų tėvai mane sodino, dabar jų vaikai mane rūsyje laiko. Aš esu Lietuvos pilietis, kodėl ne pagal įstatymus elgiamasi?“.

Prieš savaitę teismas H. Daktarui kitoje byloje iš valstybės buvo priteisęs tūkstantį eurų. Tiek buvo įvertinti kalinio nepatogumai, kuriuos jis patyrė dėl netinkamų pasimatymų su savo žmona.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA