Skaitytojas: dėl šauktinių prarasčiau darbą užsienyje ir likčiau su 8000 eurų deficitu | Kas vyksta Kaune

Skaitytojas: dėl šauktinių prarasčiau darbą užsienyje ir likčiau su 8000 eurų deficitu

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas dalinasi savo šauktinių istorija. Vaikinas tikina, jog šiuo metu yra Kanadoje ir grįžti tik dėl medicininės pažiūros, jam kainuotų viską, ką jis tiek ilgai kūrė. Skaitytojas įsitikinęs, kad jo į kariuomenę neims, nes turi sveikatos sutrikimų.



„Esu Tautvydas. Dar mokydamasis Kolpingo kolegijoje, Kaune pradėjau keliauti. Dvi vasaras iš eilės praleidau Amerikoje. Vos baigęs mokslus 2014 metais, birželio vidury išvykau į Velsą ir ten praleidau keletą mėnesių, kol susitvarkiau visus reikalingus popierius išvažiuoti į Kanadą ir legaliai čia dirbti.

Kaip jau supratote, dabar esu Kanadoje, deklaravau savo išvykimą ir, žinoma, papuoliau į Vilniaus apygardą. Taip išeina, kad esu priverstas grįžti į Lietuvą tik tam, kad tikėtina nepraeičiau medicininės apžiūros, kadangi turiu įgimtų regėjimo problemų (stigmatizmas).

Už tarnybą žadami 2000 eurų nepadengs net lėktuvo bilietų išlaidų. Esu pasirašęs darbo kontraktą ir išėjęs anksčiau iš darbo privalėčiau sumokėti 1000 dolerių už apmokymus, taip pat pasirašiau būsto nuomos sutartį Kanadoje dar 7 mėnesiams į priekį. Kas padengs dar 7000 dolerių už tai, kad turiu grįžti tarnauti? Kas padengs lėktuvo bilietų išlaidas?

Iš darbovietės net nėra galimybes išeiti atostogų, kadangi vasarą jau čia ir darbo yra daugiau nei kito sezono metu (dirbu viešbučio administratoriumi). Net jeigu ir grįžčiau dėl medicininės apžiūros, niekas manęs nelauks, nes dirbti kažkam tai reikia ir pabrėžiu, reikia šiandien ir rytoj. Tokiu atveju būtų pasamdytas kitas žmogus į mano vietą.

Nemažai pinigų buvo investuota vien tam, kad atvažiuočiau čia ir galėčiau įsikurti. Kas padengs visas išlaidas? Tie 2000 eurų po 9 mėnesių? Ačiū, bet atvažiavau čia ne tam, kad grįžčiau su 8000 euru deficitu. Nemanau, kad daug Lietuvos piliečių gali sau tai leisti.

Teko užsiminti apie šią situaciją kolegoms iš įvairių pasaulio šalių, tarp kurių Marokas, Kanada, Kinija, Japonija, Amerika, Vietnamas – komentarai visų vienodi: absurdas ir apgailėtina. Marokas konfliktinėje situacijoje ir jų valdžia tokią situaciją dėl šauktinių į kariuomenę sprendžia tai visai kitaip. Pirmoje vietoje – bedarbiai ir teisti ir tik tada žmonės be išsilavinimo. Kodėl mūsų gimtinėje viskas atvirkščiai?

Teisti piliečiai yra visiškai ignoruojami, į kariuomenę kviečiami vyrai su išsilavinimu, šeimomis o dar geriau išvykėliai. Turiu pasakyti, kad tai yra labai savanaudiška, nes nėra galvojama apie žmones, kurie kuriasi gyvenimą svetur (kad ir kaip gaila būtų), bet ką daryti, kai esi pasiėmęs paskolą užsienį? Pasirašęs nuomos sutartis? Darbo sutartis?

Būčiau labai dėkingas, jeigu atsižvelgtumėte į mano istoriją ir išsakytas mintis, taip pat norėčiau sulaukti atsakymo į užduotus klausimus“, – savo laiške dėstė Tautvydas.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog šauktinių sąrašai pasirodė gegužės 13-ąją. Jame yra virs 37 tūkst. jaunuolių, tačiau šiais metais iš šauktinių sąrašų bus pašaukta apie 2000 jaunuolių. Skaičius gali mažėti, priklausomai nuo savanorių skaičiaus, nes numatyta iš viso pakviesti 3000 lietuvių, kurie turės atlikti karinę prievolę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA