Meras: man būtų gėda palikti tokias dovanas, kurias paliko senoji valdžia | Kas vyksta Kaune

Meras: man būtų gėda palikti tokias dovanas, kurias paliko senoji valdžia

R. Tenio nuotr.

Šiandien suėjo lygiai keturios naujosios valdžios darbo savaitės. Valdantieji pristatė, kokį palikimą gavo iš senosios valdžios. Tarp paliktų dovanų ir didelės skolos bei projektų skylės. Naujoji valdžia tikina, kad daugelyje sričių bus didelės pertvarkos.

Keturios savaitės – tiek naujai išrinkta taryba dirba Kauno savivaldybėje. Pirmą kart tiesiogiai gyventojų išrinktas meras tikina, jog rado visišką betvarkę, tad reikia dabar rasti visus pamestus galus ir pradėti judėti į priekį taip, kad kiti neturėtų prie ko prikibti.

„Kadangi esame visi susirinkę naujai, atėję iš bankų, privačių verslų ir kitų įmonių, tad norime pasakyti, ką čia radom. Pagal tai, kaip Lietuvoje yra valdomos įstaigos, aukštosios mokyklos, bankai, privatūs verslai, Kauno miesto savivaldybė valdyme yra atsilikusi dešimčia metų“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Mažės savivaldybės darbuotojų skaičius

Meras ir jo komanda tikina, jog reikės imtis rimtų pertvarkų, kad savivaldybės aparatas geriau funkcionuotų ir nebūtų švaistomi pinigai. Viena iš tų sričių, kur bus sutaupyti pinigai, tai etatų mažinimas.

„Didžiųjų įmonių, tokių kaip „Kauno švara“, „Kauno autobusai“, „Kauno vandenys“ vadovai yra palikti tie patys, tačiau davėme jiems užduotis, kad per dvi savaites atneštų reorganizacijos projektus, parodytų, kaip jie gali sutaupyti, kad visi paslaugų įkainiai sumažėtų“, – sakė miesto vadovas.

[susije_video kurie=””]

Permainos laukia ir pačioje savivaldybėje. Šiuo metu Kauno savivaldybėje dirba apie 760 darbuotojų. Po pertvarkų neliks kai kurių skyrių, kitur bus apmažintas darbuotojų skaičius. Skaičiuojama, kad reikės atsisveikinti su maždaug 20 proc. žmonių. Tai leistų sutaupyti apie 10 mln. eurų per metus.

„Kai kurie skyriai šiuo metu iš vis neatlieka jokios funkcijos, tad tokie skyriai bus naikinami. Šiemet tikrai nesutaupysime nieko, nes pertvarka kainuoja ir ji prasidės tik antram pusmety, tačiau visas taupymas bus kitąmet“, – kalbėjo administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Užkliuvo ir vykdomi projektai

Naujosios valdžios atstovai tikina, jog pradėti projektai yra su didelėmis spragomis. Daugiausiai suplanuoti darbai, tačiau neapgalvota apie finansavimą.

„Kada pradėjome dirbti, pamatėme, kad pasiruošimas yra nulinėje stadijoje, nes nėra techninių projektų, įvairių sprendimų. Praeis bent metai, kol kiekvienas projektas bus įgyvendintas ar pradėtas. Mes sakome, jog iš senosios valdžios paveldėjome riestainio skylę“, – kalbėjo vicemeras Povilas Mačiulis.

Valdantiesiems užkliuvo ir Laisvės alėjos rekonstrukcija, mat atėję, rado iš savivaldybės kišenės paliktą milijoną eurų, kai tuo tarpu reikėtų 70 mln. eu. Valdantieji džiaugiasi tuo, jog bent pavyko sumažinti pirmojo rekonstrukcijos etapo laiką. Nuo planuotų 2 metų laikas sutrumpėjo iki metų ir kelių mėnesių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA