Pagerbtas laisvės šauklys R. Kalanta | Kas vyksta Kaune

Pagerbtas laisvės šauklys R. Kalanta

Kaunas.lt nuotr.

Ketvirtadienį Muzikinio teatro sodelyje pagerbtas Lietuvos laisvės šauklio Romo Kalantos atminimas.

Šalia paminklo „Aukos laukas“ vyko jaunimo akcija, kurios metu moksleiviai iš vėjo malūnėlių dėliojo Lietuvos trispalvę. Prasidėjo festivalis „Rokas už laisvę“ ir akustinė bardų programa „Šimtas pavasarių“, kuri tęsis iki pat vakaro.

„Praėjo 43 metai nuo tos lemtingos gegužės 14-osios dienos. Šiandien Laisvės alėja, miesto sodelis, lygiai tai pat kaip tada pilnas jaunimo, o šitas jaunimas kaip ir anuomet, kartais maištaujantis, kartais triukšmingas, tik situacija dabar kitokia – šiandien mes esame laisvi ir tą laisvę turime branginti. Romo Kalantos auka nebuvo beprasmė, šiandien mes turime iš naujo suprasti ir įvertinti tai, ką turime: vieną esminių žmogaus vertybių – laisvę. Turime ją vertinti, puoselėti ir išlaikyti“, – kalbėjo mero pavaduotojas Simonas Kairys.

1972 m. gegužės 14 d. devyniolikmetis R. Kalanta, protestuodamas prieš sovietinę santvarką ir Lietuvos okupaciją, Kauno muzikinio teatro sodelyje apsipylė benzinu ir šaukdamas: „Laisvę Lietuvai!“ padegė save.

R. Kalantos susideginimas sukėlė Komunistų partijos ir sovietų saugumo pareigūnų paniką. Sovietų saugumas paskubėjo R. Kalantą slapta palaidoti anksčiau paskelbto laiko. Susirinkę į laidotuves žmonės pasipiktino valdžios savivale, prasidėjo masinės eitynės, kuriose skanduoti politiniai šūkiai.

Masinės demonstracijos, smurtas ir areštai truko kelias dienas. Neramumai nuslopinti gegužės 19 dieną. Iš daugiau kaip 3 tūkst. aktyvių protestų dalyvių buvo suimta per 400 žmonių.

R. Kalantos auka sulaukė didžiulio atgarsio, kėlė Lietuvos nelaisvės klausimą.

Surastas Romo dienoraštis atskleidė, kad šitaip pasielgti jį privertė esama santvarka. Jo užrašų knygelėje buvo rastas įrašas: „Dėl mano mirties kalta tik santvarka”.

Lietuvos Respublikos Prezidento 2000 m. liepos 1 d. dekretu Romas Kalanta po mirties apdovanotas Vyčio Kryžiaus 1-ojo laipsnio ordinu (dabar – Vyčio Kryžiaus ordino Didysis kryžius). 2002 m. gegužės 7 d. LR Seimo nutarimu Romo Kalantos aukos diena, gegužės 14-oji, buvo įtraukta į atmintinų dienų sąrašą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA