Nauji įrodymai santuokos nutraukimo byloje. Kada teismas juos priima? | Kas vyksta Kaune

Nauji įrodymai santuokos nutraukimo byloje. Kada teismas juos priima?

Asociatyvi SXC nuotr.

Prieš dvi savaitės teismas santuokos nutraukimo byloje priėmė man nepalankų teismo sprendimą, tačiau prieš porą dienų paaiškėjo naujos aplinkybės, kurios įrodo mano nekaltumą dėl santuokos nutraukimo. Noriu skųsti priimtą teismo sprendimą, tačiau esu girdėjusi, kad apeliacinis teismas naujų įrodymų nepriima. Ar yra galimybė, kad teismas priimtų naujus įrodymus, jeigu apskųsčiau man nepalankų teismo sprendimą?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė:

CPK 314 straipsnyje nustatyta, kad apeliacinės instancijos teismas atsisako priimti naujus įrodymus, kurie galėjo būti pateikti pirmosios instancijos teisme, išskyrus atvejus, kai pirmosios instancijos teismas nepagrįstai juos atsisakė priimti ar kai šių įrodymų pateikimo būtinybė iškilo vėliau.

Taigi įstatymo nustatytais atvejais apeliacinės instancijos teismui suteikta teisė nepriimti naujų įrodymų ir kartu užtikrinti galimybę sukliudyti proceso šalims piktnaudžiauti procesu. Tuo siekiama skatinti greitesnį bylos išnagrinėjimą. Tačiau pažymėtina, kad teismo tikslas yra teisingumo vykdymas, dėl ko naujų įrodymų pateikimo apeliacinės instancijos teismui draudimas nėra absoliutus.

Apeliacinės instancijos teismas, net nustatęs, kad įrodymas galėjo būti pateiktas pirmosios instancijos teisme, turi nustatyti, ar nėra sąlygų taikyti CPK 314 straipsnyje išvardytas išimtis ir šį įrodymą priimti.

Pagal Lietuvos Aukščiausiojo Teismo suformuotą praktiką teismas turi taikyti įstatymus tik patikimais duomenimis nustatęs bylai svarbias faktines aplinkybes, todėl kai nustatinėjamas fakto klausimas, gali būti priimami naujai sužinoti, išreikalauti įrodymai, jeigu šalis šia teise nepiktnaudžiauja. Jeigu nauji įrodymai būtini svarbioms bylos aplinkybėms nustatyti, tai jie gali būti priimti apeliacinės instancijos teisme, ir tai nelaikoma CPK 314 straipsnio pažeidimu.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA