Gyvybei pavojingas sovietinis palikimas šiandien bus išgabentas | Kas vyksta Kaune

Gyvybei pavojingas sovietinis palikimas šiandien bus išgabentas

R.Tenio nuotr.

Praėjusią savaitę visas specialiąsias tarnybas ant kojų sukėlė statybvietėje traktoristo užkliudytas chloro balionas. Policijos pareigūnai iki pirmadienio saugojo teritoriją, mat žmonėms buvo pavojinga prieiti. Pasklidusios dujos nudžiovino ir šalia augusius medžius. Skaičiuojami gamtai padaryti nuostoliai.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ skelbė, jog gegužės 7 dieną Taikos prospekto 171A statybvietėje traktoristas užkliudė balioną, kuris sukėlė pavojų tiek žmonėms, tiek aplinkai. Iš baliono pasklido dujos, tad traktorių vairavęs vyras skubiai išvežtas į reanimacijos skyrių. Specialiųjų tarnybų atstovai evakavo darbuotojus ir gretimų įmonių ir aptvėrė teritoriją. Pradėti avarijos likvidavimo darbai, kurie užsitęsė iki šiandien.

„Pirmomis dienomis nebūtų įmanoma priimti baliono, nes per daug pavojinga. Mes pirmą kart susiduriame su tokia situacija, tad buvo padarytas protingas technologinis sprendimas. Įtariame, kad buvo susidarę tik chloro garų, kurie padarė žalą pirminio incidento metu. Mums labai pasisekė, kad chloro junginių likučiai buvo minimalūs. Jei būtų buvus pilna statinė chloro, būtų reikėję kitokių spendimų“, – komentavo ekstremalių situacijų komisijos narys Vytautas Griškonis.

„Jei vienas žmogus išvežtas į reanimacija, vadinasi, situacija tikrai pavojinga. Vokiečiai per Pirmąjį pasaulinį karą chloro dujas naudojo, kaip cheminį ginklą, todėl reikėjo vietą sutvarkyti labai profesionaliai. Mes turime švarinimo postą, kuris čia buvo panaudotas, taip pat specialius kostiumus, tad galėjome prieiti prie avarijos vietos“, – sakė Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko pavaduotojas Romualdas Paciūnas.

Gelbėtojai pasakoja, jog iš pradžių balionas su chloru buvo hermetizuotas specialiuose maišuose, kad medžiagos toliau nepasklistų. Tokiame stovyje balionas išbuvo visą parą, kol buvo nuspręsta, ką daryti toliau. Į avarijos vietą atgabentas konteineris su vandeniu ir balionas išimtas iš hermetinių maišų ir perkeltas į konteinerį. Tokia procedūra reikalinga tam, kad vanduo visiškai neutralizuotų chlorą.

Šalia dirbantys darbuotojai piktinasi, kad likvidavimo darbai vyksta taip lėtai. Anot jų, ne tik stabdomas darbas, bet vykdomi iki galo neapgalvoti sprendimai.

„Kai įvyko avarija, mus visus evakavo. Iš pradžių jautėme dusulį. Tačiau mums visą savaitgalį nebuvo leista grįžti, tad po avarijos teko naktį slapčia bėgti per tvoras ir užrakinėti patalpas, kad neapvogtų“, – kalbėjo netoli įsikūrusios įmonės darbuotojas Kęstutis.

Šiandien planuojama atidaryti kelią, vedantį į naujai statomą šiukšlių rūšiavimo gamyklą, o chemines atliekas bei vanduo, kuriame mirko balionas, bus utilizuoti.

Dujos nudegino medžius

Kuomet traktorininkas užkliudė chloro balioną, pakilo dujų debesis, kurį vėjas nunešė į miškelį. Dėl to nudžiūvo porą medžių. Kitiems augalams taip pat padaryta žala, tačiau mažesnė. Kol kas skaičiuojami gamtiniai nuostoliai.

„Turiu lapelius, su kuriais avarijos vietoje pasižiūrėjome rūgštinę terpę. Tai tirpaluose, kur yra panardintas balionas, yra reakcija nulinė ir normalus PH. Dviejuose gruntiniuose mėginiuose dar yra rūgštingumas padidėjęs, tad tą vietą gelbėtojai dar tyrės likviduoti. Žala gamtai dar nėra aiški, galima skaičiuoti, kai bus pašalinti avarijos židiniai. Dėl parudavusių medžių, tikimės, kad jie išliks gyvybingi. Jei ne, tada skaičiavimas toks: želdinio centimetras kainuoja beveik 6 eurai ir dauginama iš medžio skersmens“, – nurodė aplinkosaugos reikalais besirūpinančios Kauno miesto agentūros vedėjas Eugenijus Vainalavičius.

Chloras užteršė ir apie kubą grunto, todėl darbuotojai turės jį iškasti ir taip pat neutralizuoti.

Specialistai teigia, jog žemėje gulėjo sovietiniais laikais užkastas balionas su chloro dujų likučiais. Tokia aplinkos gelbėjimo operacija Kaune atlikta pirmą kartą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA