Europos paveldo ženklas nutūpė ant centrinių Kauno savivaldybės rūmų | Kas vyksta Kaune

Europos paveldo ženklas nutūpė ant centrinių Kauno savivaldybės rūmų

kaunas.lt nuotr.

Europos dienos proga ant vieno iš tarpukario modernizmo architektūros objektų – Kauno miesto savivaldybės centrinio pastato – atidengta Europos paveldo ženklo dvikalbė lenta.

[galerija kiek=””]

„Visų pirma sveikinu su Europos diena, kuri simbolizuoja taiką ir vienybę. Tikiu, jog iškovotas Europos paveldo ženklas tarnaus švietimo tikslams, kaip priemonė, supažindinti žmones su unikalia, mažuoju Paryžiumi vadinto Kauno tarpukario architektūra. Taip pat šiuo ženklu pažymėti statiniai taps užsienio turistų traukos centrais“, – atidengdamas paveldo ženklo lentą sakė Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Praėjusį mėnesį Europos komisija oficialiai patvirtino, kad unikalia tarpukario modernizmo architektūra garsėjančiam Kaunui bus suteiktas Europos paveldo ženklas.

„Europos paveldo ženklas yra vertinga galimybė paveldo vietai, suteikianti daugiau prestižo ir geresnį matomumą visos Europos mastu. Europos paveldo ženklas jungia išskirtines paveldo vietas, turinčias simbolinę vertę Europoje. Visos ženklą gavusios vietos suvaidino svarbų vaidmenį Europos istorijoje ir kultūroje arba integracijoje. Tarp jų – ir 1919-1940 m. Kaunas, kuris iki šiol pasižymi miesto kraštovaizdžiu, gyvai atspindinčiu tarpukario Europos modernizmo architektūrą. Šiandien tai išskirtinis palikimas, liudijantis auksinį klestėjimo laikotarpį, kai Kaunas buvo laikinoji Lietuvos sostinė“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėja Andrijana Filinaitė.

Pažymėtoms vietoms ar objektams bus leidžiama naudoti lentelę su Europos Paveldo ženklo logotipu ir jos bus įtrauktos į ES viešinimo ir skatinimo strategiją, skirtą Europos paveldo ženklui, taip didinant jų žinomumą.

Tarptautinė ekspertų grupė per 2014 metus vertino nacionaliniu lygiu atrinktas ir Europos Komisijai ES valstybių narių, prisijungusių prie Europos paveldo ženklo iniciatyvos, pateiktas 36-ias paraiškas. Po ilgų svarstymų, buvo parengta ataskaita, rekomenduojanti Europos Komisijai suteikti Europos paveldo ženklą 16-ai vietų ar objektų, tarp kurių – Kauno miesto savivaldybės pateikta paraiška – „1919-1940 metų Kaunas”. Šia proga prie Kauno miesto savivaldybės centrinio pastato jau plevėsuoja Europos paveldo ženklo vėliava.

Europos paveldo ženklas – Europos Sąjungos iniciatyva, kuria siekiama pridėtinės vertės ir jo bei kitų iniciatyvų, pavyzdžiui, UNESCO pasaulio paveldo sąrašo, UNESCO Reprezentatyvaus žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašo ir Europos Tarybos projekto „Europos kultūros keliai“, papildomumo. Jo pridėtinė vertė turėtų būti grindžiama atrinktų paveldo vietų istorine ir kultūrine svarba Europai, taip pat ir Europos Sąjungos kūrimui, aiškiu į piliečius, ypač jaunimą, orientuotu švietėjišku matmeniu bei paveldo vietų bendradarbiavimu, kad būtų dalijamasi patirtimi ir geriausios praktikos pavyzdžiais. Vykdant šiuos veiksmus daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama paveldo vietų populiarinimui ir pasiekiamumui bei informacijos ir siūlomos veiklos kokybei, o ne paveldo vietos išsaugojimui, kurį turėtų užtikrinti galiojanti paveldosaugos tvarka.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA