Po kebabinių patikrinimo apetitas dingo | Kas vyksta Kaune

Po kebabinių patikrinimo apetitas dingo

Kas vyksta Kaune skaitytojų nuotr.

Iš viešojo maitinimo įmonių bene prasčiausiomis sąlygomis, ne visuomet iš kokybiškų bei šviežių produktų, patiekalai gaminami kebabinėse. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriams patikrinus 452 iš šiuo metu Lietuvoje veikiančių beveik 600 kebabinių, paaiškėjo, kad daugiau nei pusė jų dirba nesilaikydamos higienos reikalavimų, netinkamai laiko maistą, gamina iš produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais.

„2014-2015 m. atlikta 780 kebabinių patikrinimų. 72 proc. jų – su technologijų, produktų ar žaliavų atsekamumo, netinkamo inventoriaus ir patalpų, asmens higienos, produktų laikymo sąlygų ir tinkamumo vartoti terminų pažeidimais. Nustačius pažeidimus skiriamos baudos, uždraudžiama gaminti, tačiau vartotojai ir patys turėtų būti atidesni, atsargiau riktis vietas, kur užkąsti“, – sako VMVT Maisto skyriaus vyr. specialistas Algimantas Lipnickas.

Itin svarbu atkreipti dėmesį į kebabinėse naudojamą inventorių, švarą ir tvarką jose šiltuoju metų laiku. Mat sušilus orams, maisto produktai kur kas greičiau genda nei žiemą ir kyla didesnė apsinuodijimo rizika.

Kebabinėse trūksta ne tik švaros, bet vartotojai skundžiasi ir prasta kebabų kokybe, skoniu. Iš šiemet ir pernai gautų vartotojų skundų, 38 proc. pasitvirtino.

Pasak A.Lipnicko, visoje Lietuvoje kebabinėse nustatoma daug pažeidimų, nes šiose viešojo maitinimo įmonėse itin dažnai keičiasi darbuotojai, jų gana žema maisto gamybos kvalifikacija, jiems stinga higienos žinių.

Štai viename kioske-kebabinėje VMVT inspektoriai rado daugiau kaip 30 kg šaldytos mėsos ir pusgaminių be ženklinimo etikečių ir įsigijimo dokumentų, 10 kg bandelių kebabams ir lavašų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Patalpos buvo netvarkingos, nevykdoma savikontrolė, nebuvo dezinfekcijos priemonių, darbuotoja neišklausiusi privalomo higienos žinių kurso.

Kitoje kebabinėje daržovės buvo tvarkomos antisanitarinėmis sąlygomis, visos patalpos – nešvarios.

Dar vienoje iš kebabinių patiekalus ne tik gamino iš produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę, bet įmonė ir neturėjo tokiai veiklai leidimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA