Nutraukę studijas magistrantai turės grąžinti Valstybės lėšas | Kas vyksta Kaune

Nutraukę studijas magistrantai turės grąžinti Valstybės lėšas

Archyvo nuotr.

Nuo naujų mokslo metų pirmojo semestro metu nutraukę studijas magistrantai turės grąžinti valstybės studijoms skirtas lėšas, praneša Švietimo ir mokslo ministerija.

Tai numatyta valstybės lėšų už studijas grąžinimo tvarkos pakeitime, kurį Švietimo ir mokslo ministerijos teikimu patvirtino Vyriausybė. Taip siekiama didinti stojančiųjų į magistrantūrą atsakingumą renkantis studijas.

Magistrantų, jau pirmojo semestro metu nutraukusių studijas, skaičius kasmet didėja ir siekia kelis tūkstančius, 2014 m. jis sudarė 15 proc. visų priimtų į magistrantūrą. Iki šiol pasitraukusiems iš studijų pirmojo semestro metu magistrantams biudžeto lėšų kompensuoti nereikėjo.

Lėšų už studijas nereikia grąžinti neįgaliesiems bei studentams, kurie nusprendžia nutraukti studijas išėję akademinių atostogų dėl ligos, nėštumo ir gimdymo ar vaikų auginimo atostogų bei praneša aukštajai mokyklai apie studijų nutraukimą nepasibaigus akademinių atostogų terminui.

Kaip numato valstybės lėšų už studijas grąžinimo tvarka, kompensuoti biudžeto išlaidas arba jų dalį turi valstybės finansavimą gavę visų pakopų studentai, pašalinti iš aukštosios mokyklos dėl nepažangumo. Taip pat asmenys, nutraukę studijas savo noru, jeigu laiku nebaigė semestro ir turi akademinių skolų. Bakalauro studentams numatyta išimtis – jie gali pirmąjį semestrą nutraukti studijas be finansinių pasekmių.

Nuo valstybės lėšų už studijas grąžinimo atleidžiami visų pakopų studentai, baigę semestrą nustatytu laiku ir be akademinių skolų bei pranešę aukštajai mokyklai apie studijų nutraukimą iki naujo semestro pradžios.

Pašalinti iš aukštosios mokyklos ar nutraukę studijas vidury semestro asmenys turi grąžinti pusės metinės studijų kainos dydžio mokestį. Šis mokestis negali būti didesnis nei 30 bazinių socialinių išmokų (BSI) pirmajai studijų pakopai, 50 BSI – antrajai studijų pakopai ir pedagogų rengimo programoms, 70 BSI – trečiajai studijų pakopai ir rezidentūrai. Šiuo metu bazinė socialinė išmoka yra 130 litų.

Lėšas už studijas valstybei reikia grąžinti per trejus metus.

Lėšų grąžinimą administruoja Valstybinis studijų fondas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA