Kauno marias „šukavo“ septynios brigados | Kas vyksta Kaune

Kauno marias „šukavo“ septynios brigados

Grynas.lt 2015/05/02 17:44

„Tomai, va, aš vairuoju, su tavimi kartu stebiu vandenį, o tu vadovauji darbui. Mes esame komanda“, – tokius žodžius, sukiodamas motorinio katerio vairą, išdidžiai ir pasitikinčiai savimi ištaria Rytis Dobilas, Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) ūkio skyriaus vyr. inspektorius. Ši frazė nuskamba Gyvosios gamtos inspekcijos viršininkui Tomui Barkauskui apie trečią valandą ryto, kuomet aplinkosaugininkai jau kelias valandas vykdo vieną didžiausių pastarojo meto reidų Kauno mariose.

Su brakonieriais žaidžia lyg šachmatais

Prevencinėje priemonėje naktį iš viso dalyvavo septynios brigados. Aplinkos apsaugos inspektoriai iš Kauno, Vilniaus ir Alytaus kateriais ir motorinėmis valtimis „šukavo“ visas marias, po vandeniu ieškodami tinklų bei nelegalia žvejyba besiverčiančių asmenų. Taip pat buvo tikrinamas Nemunas ties Kauno mariomis. Aplinkosaugininkai suteikė progą GRYNAS žurnalistui su dviem inspektoriais dalyvauti kiaurą naktį trukusiame reide.

Kauno regiono aplinkosaugininkai startuoja vidurnaktį iš vieno šalia „Jachtklubo“ esančio uosto. Operacijos vadovas T. Barkauskas iš karto atkreipia dėmesį į uoste besisukiojančius du įtartinus vyrus. Tomui šie asmenys yra matyti ir jis baiminasi, kad jie yra brankonierių informatoriai ir pamatę aplinkosaugininkus iš karto įspėja savo bendrininkus.

„Aplinkosaugininkai visą laiką su brakonieriais tarsi žaidžia šachmatais. Jie gudrauja, bando pasislėpti, o mes stengiamės juos pergudrauti, pagauti. Tada jie sugalvoja naujų būdų kaip nuo mūsų pasislėpti, stebi mus, mūsų veiklą, kada mes išplaukiam patikrinimams ir panašiai. Mes savo ruoštu vykdome reidus skirtingu paros metu, kad jie negalėtų nuspėti, kada mes dirbame. Pastoviai vyksta taktiniai ėjimai ir gudrybės“, – teigia Tomas.

Man asmeniškai nėra didelio azarto sugauti brakonierių ar sugauti jų kuo daugiau. Jei jų čia nebūtų, mes galėtume didesnį dėmesį skirti šiukšlinimo ar medžioklės taisyklių pažeidimams. Žinoma, darbas naktį mariose turi tam tikro žavesio, įgauname patirties, žinome, kur yra žuvingos vietos, kur buriuojasi žvejai.

Daugiausia brakonieriai Kauno mariose veikia pavasarį, balandžio ir gegužės mėnesiais, neršto metu. Pažeidėjai stato savo tinklus arčiau kranto, nerštavietiese. Aplinkosaugininkų kateriai reido metu plaukioja pakrantėmis. Norėdami rasti tinklus į vandenį išmeta vadinamąją „katę“ – ilgą virvę, ant kurios galo yra sunki metalinė plokštelė ir katės nagus primenantys kabliai. Jų pagalba aptinkami ir ištraukiami brakonierių tinklai.

„Tinklai statomi tiesia linija, jų ilgis siekia iki 100 metrų. Mes turime plaukioti vingiais, nes nežinome, kuriomis kryptimis tie tinklai išdėstyti. Aptikę juos surenkam ir išvežam sunaikinti“, – aplinkosaugininkų darbo smulkmenas išdėsto operacijos vadovas Tomas.

Ne pirmus metus aplinką saugantys vyrai teigia jau pripratę prie įvairių oro sąlygų. Būtent šio reido metu oras buvo tobulas – vėjas nestiprus, šiek tiek debesuota, tačiau mėnulis švietė gana ryškiai apšviesdamas vandenį.

„Natūralu, kad pasitaiko įvairių oro sąlygų. Būna, kad papuolame į tikras audras, va tada tai būna smagu“, – juokiasi R. Dobilas.

Nori, kad pažeidėjų visai neliktų

Labai pasisekė – ši naktis rami. Krantuose matyti pavienės švieselės, palankios oro sąlygos pritraukė ir daugybę žvejų, kurie miegą iškeitė į naktinį pasisėdėjimą su meškere.

Tačiau šiame reide žvejai aplinkosaugininkų beveik nedomina. Mėgėjiškai žvejoti su meškere Kauno mariose galima. Visai neseniai tinklų statymas irgi buvo leidžiamas, tačiau 2013 metais naujos Verslinės žvejybos vidaus vandens telkiniuose taisyklės nustatė, kad verslinė žvejyba Kauno mariose ir Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės aukštutiniame baseine yra draudžiama. Šiuo būdu žvejojantys asmenys tapo brakonieriais ir aplinkosaugininkų darbas juos aptikti ir bausti.

„Mes tiesiog saugome gamtą, norime mažinti nelegalią žvejybą, kad brakonierių visai neliktų. Man asmeniškai nėra didelio azarto sugauti brakonierių ar sugauti jų kuo daugiau. Jei jų čia nebūtų, mes galėtume didesnį dėmesį skirti šiukšlinimo ar medžioklės taisyklių pažeidimams. Žinoma, darbas naktį mariose turi tam tikro žavesio, įgauname patirties, žinome, kur yra žuvingos vietos, kur buriuojasi žvejai“, – savo darbą apibūdina katerio vairuotojas Rytis.

Abu vyrai įdėmiai stebi vandenį, ar nėra brakonierių valtyse ar krantuose. Aptaria kiekvieną įtartiną švieselę ar tamsoje įžiūrėtą jachtą ar valtelę, kelia versijas, juokauja. Pareigūnai žino kiekvienos Kauno marių įlankos ar vingio pavadinimą ir jų atsiradimo kontekstą, nurodo, kur yra didžiausios nerštavietės. Speciali technika jiems nurodo, kur yra Nemuno vagos, koks jų gylis. Įranga taip pat praneša apie šalia katerio esančių žuvų tankumą.

Vienam mieliau žvejyba, kitam – medžioklė

Vyrus vienija aistra darbui, abu puikiai sutaria ir dirba komandiškai. Turbūt natūraliai nuskamba šio straipsnio pradžioje aprašyta frazė apie vieningą komandą, kurioje šiuo atveju yra tik du nariai.

Tačiau paklausus apie žvejybą, vyrų nuomonės išsiskiria. Rytis pats neatsisako ir mėgsta žvejoti, tuoj pat papasakoja istoriją, kaip kartu su draugais pernai plaukė žvejoti jūroje. Tomas, klausydamas kolegos, tik nusijuokia. Jis nesupranta žvejų ir ką jie tokio mato sėdėdami šaltomis naktimis Kauno marių pakrantėse. Rytis paaiškina – žvejus žavi ramybė, grynas oras, gamtos garsai, galimybė pamąstyti. Tuomet Tomas papasakoja apie pomėgį medžioti, parodo nufilmuotus žvėris iš miško šėryklose įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų.

Aplinkosaugininkai visą laiką su brakonieriais tarsi žaidžia šachmatais. Jie gudrauja, bando pasislėpti, o mes stengiamės juos pergudrauti, pagauti. Tada jie sugalvoja naujų būdų kaip nuo mūsų pasislėpti, stebi mus, mūsų veiklą, kada mes išplaukiam patikrinimams ir panašiai.

Klausantis vyrų naktis nepastebimai prabėga, pradeda po truputį švisti. Kartas nuo karto Tomas susisiekia radijo ryšiu su kitais reide dalyvaujančiais inspektoriais. Operacijos rezultatai priverčia susimąstyti. Per visą naktį tik viena pareigūnų valtis užkabino pastatytus tinklus, kurie, spėjama pagal būklę, buvo palikti seniai.

Saulei kylant, reido pabaigoje, susitinka visos dalyvaujančios komandos. Vyrai diskutuoja, ar tie uoste matyti vyrai įspėjo brakonierius apie vykstantį patikrinimą ir šie spėjo pasislėpti ar tiesiog sumažėjo nelegalių veikų skaičius Kauno mariose. Reido vadovas pasidžiaugia, kad pirmą kartą pavyko suorganizuoti tokį reidą, kuriuo metu dalyvavo skirtingų miestų aplinkosaugininkai ir buvo kruopščiai patikrintos beveik visos marių pakrantės bei dalis Nemuno.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA