Orų permainos: karštį keičia škvalas ir liūtys | Kas vyksta Kaune

Orų permainos: karštį keičia škvalas ir liūtys

delfi.lt 2015/04/28 16:56
Kas vyksta Kaune skaitytojų nuotr.

Keičiantis orams Lietuvoje formuojasi auros debesys, kai kur jau griaudi perkūnijos, Žemaitijoje – škvalas.

„Kol kas didžiojoje dalyje Lietuvos karšta, tačiau rytoj oras bus jau labai vidutinis ir gal net vėsus. Išstumiant šilumą formuojasi audros debesys. Audros metus vėjas gali sustiprėti iki pavojingų gūsių. Jų greitis gali siekti 15-20 metrų per sekundę, tačiau netruks ilgai“, – DELFI komentavo budinti Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Teresė Kaunienė.

Rytojui sinoptikė taip pat prognozavo stiprų vėją: „Numatomi 15-18 metrų per sekundę vėjo gūsiai tačiau jau ne škvaliniai“.

DAUGIAU APIE ORUS>>>

Kol škvalinis vėjas nesiekia 25-28 metrų per sekundę, DELFI pašnekovės žodžiais, nieko blogo nedaro.

„Labai pavojingų škvalų šioms dienoms neprognozuojame, perkūnijos metu vėjo gūsiai gali siekti 15-20 metrų per sekundę ir tik kur ne kur, rytiniuose, pietrytiniuose rajonuose“, – sakė budinti sinoptikė.

T. Kaunienės žodžiais, kol kas Rytų Lietuvoje ir pietiniuose, centriniuose rajonuose, galima sakyti, tropinis oras. Vakarų Lietuvoje jau vėsu. Staigiai keičiantis orams kai kur formuosis audros debesys, tačiau didelio pavojaus T. Kaunienė ir čia neįžvelgė.

Kaupiasi kamuoliniai debesys, pabirs lietus

„Kai oro gūsiai stiprūs – nuneša stogus, nulaužia medžius. Šįkart tokių dalykų neturėtų būti, nes nebuvo didelio įšilimo“, – sakė specialistė.

Sinoptikė mato akivaizdžią ribą tarp skirtingų oro masių – šaltos, kuri yra šalies Vakaruose, ir tropinės, kurią jaučia Vilniaus ir aplinkinių rajonų gyventojai. „Frontas šiuo metu „guli“ virš Lietuvos. Žemaitijoje jau lyja, ryte ir vėliau griaudėjo perkūnijos ir pajūrio ruože. Pas mus kol kas frontas neatėjo, laikosi karšta, tropinė oro masė ir tik po truputį kaupiasi kamuoliniai debesys. Vakarėjant iš kai kurių pabirs lietus, kai kur su perkūnija, o kai kur – ir škvaliuku“, – prognozavo budinti sinoptikė T. Kaunienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA