„Miesto maratone“ bėgs ūgtelėję ankstukai ir jų artimieji | Kas vyksta Kaune

„Miesto maratone“ bėgs ūgtelėję ankstukai ir jų artimieji

Organizatorių nuotr.

Birželio 14 dieną į Kauno senamiestyje vyksiantį „Miesto maratoną“ rinksis ne tik bėgimo ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjai, bet ir neišnešiotiems kūdikiams palaikyti skirto simbolinio, 700 metrų, bėgimo dalyviai.

[galerija kiek=””]

Reikia pagalbos subręsti

Pasaulyje vienas iš dešimties vaikų gimsta per anksti. Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neonatologijos klinikos vadovės Rasos Tamelienės vaikams, gimusiems anksčiau nei po 37 nėštumo savaitės, dažniausiai reikia ypatingos specialistų pagalbos.

„Anksčiau laiko gimę kūdikiai negali išgyventi savarankiškai, be specialių sąlygų ir nuolatinės priežiūros. Priklausomai nuo kiek anksčiau vaikutis gimė, skirsis kokios priežiūros jam reikės. Anksčiausiai gimusiems reikia laiko, kol normaliai pradės funkcionuoti širdelė, plaučiai, akytės, kiti organai. Nuo to priklauso ir kiek laiko reikės, kol ankstukai sustiprės, pasivys laiku gimusius bendraamžius ir tėvai galės juos parsivežti namo“, – pasakojo R. Tamelienė.

Specialistai pastebi, kad užaugę neišnešiotukai gali būti jautresni emociškai ar fiziškai, yra mažiau atsparūs ligoms, bet jie savo gyvenimą vertina taip pat gerai kaip ir laiku gimę bendraamžiai.

Reikia visuomenės supratimo

Neonatologijos klinikų vadovė pastebi, kad dar gajus mitas, jog ankstukai dažniausiai gimsta save neprižiūrinčioms motinoms. Tačiau realybė tokia, kad vaikelis per anksti gali gimti bet kuriai moteriai, net ir pačiai pavyzdingiausiai.

„Per anksti gimus kūdikiui tėvai patiria stiprų šoką. Jie susiduria su nežinia, baime ir yra emociškai sutrikę. Visgi keliais mėnesiais anksčiau gimęs naujagimis, nemoka pats kvėpuoti, žysti, net verkti, mama jo negali paimti ant rankų“, – apie išgyvenimus sulaukus anksčiau laiko gimusio naujagimio pasakojo ankstukės, gimusios trimis mėnesiais anksčiau, mama ir neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ vadovė Asta Speičytė Radzevičienė.

Neišnešiotų kūdikių tėvus vienijančios asociacijos vadovė tiki, kad yra svarbu suburti bendruomenę, šviesti visuomenę ir parodyti, kad ankstukai nėra kitoniškumo ženklas. O tokie renginiai kaip „Miesto maratonas“ tam puikiai tinka.

Bėgs už laimėtą gyvybę

Asociacija „Neišnešiotukas“ kartu su „Miesto maratono“ organizatoriais birželio 14 dieną vyksiančio renginio metu visus kviečia dalyvauti 700 metrų paramos bėgime „Už laimėtą gyvybę“.

„Dalyvauti kviečiame ūgtelėjusius ankstukus, jų tėvus, brolius, seseris, senelius, medikus ir visus neabejingus gyventojus. Tikime, kad visi kartu galime padėti šiems mažyliams kabintis į gyvenimą ir ką gali žinoti, gal iš jų išaugs būsimas maratono čempionas“ – svarstė „Miesto maratono“ organizatorius Algirdas Pukis.

Pasak „Neišnešiotukas“ asociacijos vadovės, visos renginio metu surinktos lėšos bus skirtos Kauno klinikų neišnešiotų naujagimių skyriuje esančiam inventoriui atnaujinti ir įsigyti moderniam kvėpavimą palengvinančiam įrenginiui.

Birželio 14 dieną Kauno rotušės aikštėje vyks tradicinis, tarptautinis „Miesto maratonas“ (dar žinomas kaip „Kauno maratonas“). Sporto ir linksmybių fiestoje tikimasi sulaukti daugiau nei 5 tūkstančių dalyvių. Į rotušės aikštę persikėlęs renginys dalyvius, žiūrovus ir miesto svečius stebins akrobatų pasirodymais, gyvo garso koncertais, šokiais ir įdomiomis bei netikėtomis rungtimis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA