Kaune populiarėja gimdos ertmės histeroskopinės operacijos | Kas vyksta Kaune

Kaune populiarėja gimdos ertmės histeroskopinės operacijos

Kauno klinikinės ligoninės nuotr.

Gimdos ertmės operacijos, kai prireikia chirurginės intervencijos, išlieka aktualia Lietuvos moterų problema. Vien tik kovo mėnesį VšĮ Kauno klinikinėje ligoninėje buvo atlikta per 20 histeroskopinių operacijų.

„Dabar visas pacientes, pageidaujančias operuotis, jau užrašome į eilę. Pacientėms operacijos tenka palaukti apie porą savaičių“, – pasakojo Ginekologijos skyriaus vedėjas, akušeris ginekologas Vidmantas Sedziniauskas.
Histeroskopija tebėra vienas pažangiausių ginekologinių indikacijų diagnozavimo ir gydymo metodų, taikomų įvairaus amžiaus pacientėms, esant acikliniams kraujavimams, šalinant gimdoje polipus, miomas, diagnozuojant kitus gimdos gleivinės pakitimus – hiperplaziją.

„Jei anksčiau gimdos ertmės išgramdymo operacijas atlikdavome aklai, tai dabar visą operacijos procesą galime kontroliuoti stebėdami jį monitoriuje, video kamerą (histeroskopą) įvedus į gimdą“, – šiuolaikinės chirurgijos privalumus atskleidė V.Sedziniauskas.

Pavyzdžiui, šalinant polipą histeroskopijos būdu, įsitikinama, kad jis pašalintas visas, o ne jo viena dalis, ką sunku pastebėti plika akimi atliekant abraziją. Pabrėžtina, kad histeroskopinė operacija padeda aptikti net ir piktybinius gimdos navikus.

V. Sedziniauskas paaiškino, kad VšĮ Kauno klinikinėje ligoninėje histeroskopija pacientėms taikoma jau atlikus kitus tyrimus ultragarsu bei echoskopu.

Didelį histeroskopinių operacijų populiarumą vienas profesionaliausių Kaune ginekologijos specialistų sieja ir su kitais histeroskopijos privalumais. Ypač svarbu tai, kad histeroskopinės operacijos moterims padeda išsaugoti darbingumą, faktiškai nesutrikdant įprasto gyvenimo ritmo. Į jį moterys gali grįžti jau kitą dieną po operacijos. Vien todėl šios operacijos dar vadinamos moteris tausojančiomis operacijomis.

Be kita ko, histeroskopija gali būti atliekama ir jaunoms moterims, siekiant išsiaiškinti nevaisingumo priežastį. Histeroskopija atliekama taikant bendrinę nejautrą. Iki šios operacijos pacientės turi būti atlikusios visus tyrimus, rekomenduotus moterų konsultacijoje jas gydžiusio gydytojo ginekologo.

Kalbėdamas apie kitas Kauno klinikinės ligoninės ginekologų galimybes, V. Sedziniauskas pabrėžė, jog neseniai ligoninės įsigytu minimalios invazijos operaciniu instrumentu – rezektoskopu – miomos iš gimdos ertmės pašalinamos be pjūvių pilve. Ligoninėje taip pat atliekamos endoskopinės – laparoskopinės gimdos šalinimo operacijos.

Pasak Ginekologijos skyriaus vedėjo V. Sedziniausko, visų šių operacijų skaičius kasmet išlieka panašus ir beveik nekinta, tačiau jis ragina moteris visada domėtis, kokios naujovės įdiegiamos Lietuvos medicinos įstaigose. Daugeliui pacienčių tai padės sutaupyti ir laiką, ir ligų gydymui bus galima atrasti pačius efektyviausius metodus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA