Mažai uždirbantiems sužibo viltis | Kas vyksta Kaune

Mažai uždirbantiems sužibo viltis

delfi.lt 2015/04/21 14:13
asociatyvinė / R. Tenio nuotr.

Minimalų atlyginimą uždirbantys žmonės turi vilčių nuo liepos gauti kiek didesnes pajamas.

Antradienį Trišalė taryba, sudaryta iš profsąjungų, verslo ir Vyriausybės atstovų, svarsto siūlymą 25 eurais iki 325 eurų neatskaičius mokesčių didinti minimalų atlyginimą. Šiuo metu minimali alga prieš mokesčius yra 300 eurų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktoriaus pavaduotoja Eglė Radišauskienė sakė, kad ekonominiai rodikliai leidžia didinti minimalią algą.

„Dabar yra nedidelė riba tarp skurdo rizikos ribos ir minimalios algos. Taip pat reikėtų atsižvelgti į įmonių pelningumą“, – posėdyje teigė ji.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas posėdyje pasakė, kad tai yra paskutinis kartas, kai jo asociacija pritaria minimalios algos didinimui politikų siūlymu, tačiau su sąlyga, kad kitą kartą jau bus remiamasi ekonominiais rodikliais.

„Šitas politinis saldainiukas, kuris įprastai išmetamas prieš rinkimus, turėtų būti pakeistas ekonominiu vertinimu, kada tai turi būti daroma“, – posėdyje kalbėjo jis.

Taip pat D. Arlauskas atkreipia dėmesį, kad Darbo kodeksas leidžia diferencijuoti minimalią algą pagal regionus, tačiau tai nedaroma.

„Jeigu padidinsime minimalią algą 25 eurais, tai kai kuriuose rajonuose ji sieks 65 proc. vidutinio atlyginimo. Ar jums tai neatrodo pavojinga riba? Mes turime siekti didinti vidutinę algą“, – sakė jis.

Tuo metu darbdavių atstovai minimalaus atlyginimo didinimą siūlo sieti su vidutiniu darbo užmokesčiu, darbo našumu ir infliacija.

Premjeras Algirdas Butkevičius interviu Lietuvos radijui sakė, kad neketinama apsiriboti minimalaus atlyginimo didinimu liepą. Dar 25 eurus prie mažiausiai uždirbančiųjų pajamų ketinama pridėti nuo kitų metų sausio.

Premjero nuomone, tai daryti leidžia šalies ekonominė situacija. Šių metų pradžioje prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad pritaria minimalios algos didinimui.

„Sodros“ duomenimis, Lietuvoje yra daugiau nei 1,3 mln. dirbančiųjų, o minimalią algą arba mažiau gauna per 200 tūkst. dirbančiųjų. Tai yra beveik penktadalis visų šalies dirbančiųjų.

Paskutinį kartą minimali alga didėjo nuo sausio, kai ji buvo padidinta maždaug 10 eurų iki 300 eurų.

Lietuvoje minimali alga yra viena mažiausių Europos Sąjungoje, pagal šį dydį lenkiame tik rumunus ir bulgarus.

Latvijoje minimalus atlyginimas yra 360 eurų, Estijoje – 390 eurų. Tarp euro zonos šalių Lietuvos minimali alga yra mažiausia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA