Kauno J. Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos protestas: mus apgavo, bet kovosime iki galo | Kas vyksta Kaune

Kauno J. Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos protestas: mus apgavo, bet kovosime iki galo

Kas vyksta Kaune nuotr.

Kauno Juozo Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos bendruomenė skambina pavojaus varpais, mat nuo rudens norima iš mokyklos atimti vyriausių klasių mokinius. Protestuodami prieš valdžios užmojus, mokyklos bendruomenė apjuosė mokymo įstaigą.

Juozo Urbšio katalikiškos mokyklos moksleiviai, tėvai ir pedagogai antradienį rengė protesto akciją „Išsaugokime savito ugdymo mokyklą“, kurios metu jie susikabino rankomis ir apjuosė mokyklą. Tokių veiksmų bendruomenė ėmėsi po to, kai išgirdo, jog teks atsisveikinti su vienuoliktokais ir dvyliktokais. Mokyklos bendruomenė nusiteikusi stovėti už savo teises ir ginti interesus.

„Kodėl neatsižvelgiama į tai, ko nori pati mokyklos bendruomenė? Juk tėvai patys nieko neverčiami pasirinko šią mokyklą. Dabar norima padaryti taip, kaip patogiau valdžios atstovams“, – tikino J. Urbšio mokyklos mokytojai.

[susije_video kurie=””]

Vietoj žadėtos gimnazijos – pagrindinė mokykla

Iki kovo mėnesio Kauno savivaldybės puslapyje buvo rašoma, jog ši mokykla galės būti gimnazija, tad bendruomenė buvo rami. Dabar lyg perkūnas iš giedro dangaus visiems nukrito tai, jog Švietimo skyrius ketina mokyklą padaryti pagrindine.

Teisės numatytuose aktuose buvo nurodoma, jog J. Urbšio katalikiška vidurinė mokykla nuo šio rudens taps ilgąją gimnazija. Tai reiškia, kad mokykloje vaikai galėtų mokintis nuo pirmos iki dvyliktos klasės. Tačiau dabar aiškinama, jog kitus mokslo metus mokykla pasitiks kaip pagrindinė ir vyresniųjų klasių atstovai šioje mokykloje pamokų nebeklausys.

Mokyklos bendruomenė nesupranta, kodėl 1100 moksleivių turinti įstaiga turi susitaikyti su tokiu sprendimu ir dėl to atleisti pedagogus, nuvilti mokinius, kurie į šią mokyklą atkeliauja iš kitų rajonų bei prarasti mokinius, kurie 10 metų šioje įstaigoje augo.

„10 metų praleidome Kauno Juozo Urbšio katalikiškoje vidurinėje mokykloje. Susiradome draugus, kuriuos vadiname geriausiais, sutikome mokytojus, kurie ne tik mokino savo dėstomo dalyko, tačiau mokė gyvenimo tiesų, atsakomybės, noro kažko siekti. Mokytojos tapo mūsų antrų namų mamos. Vadovybė mokykloje kalbėjo su mumis, tarėsi ir padėdavo kada tik reikėjo. Mes tapom šeima.

Šie metai mums labai svarbūs, renkamės kelią, kuriuo eisime. Sužinoję žinią, kad vienuoliktoje klasėje negalėsime čia mokintis – sutrikome. Mums keista, kaip galima vaiką atskirti nuo jo antros šeimos, tai labai skaudu. Daug ką mokykloje patyrėme ir išmokome, o šios sienos turi savo istoriją, o mus nori atskirt. Negalime patikėt, kad 10 metų trukusios draugystės nutruks“, – laiške, skirtame prezidentei, švietimo ministrui ir Kauno merui, dėstė mokyklos dešimtokai.

Tėveliai taip pat pasipiktinę, mat jie rinkosi mokymo įstaigą nieko neverčiami ir pagal tai, kad vaikai toje pačioje mokykloje galėtų mokintis iki pat abitūros, o po to leisti vaikus į universitetą.

„Kam operuoti sveiką dalyką? Čia yra infrastruktūra, geri rezultatai, jauki aplinka, mokytojai, vertybės. Viskas, pagal ką rinkomės mokyklą. Tiesa, mes čia ne nuo pirmos klasės, bet vaiką leidome todėl, kad mums tiko visa aplinka. Savo vaiką į šią mokyklą atvežame net iš Neveronių“, – kalbėjo devintokės tėvas.

Dviejų gimnazijų per daug?

Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas aiškino, kad miesto valdžia turi paklusti Seimo nutarimui, kuris nurodo, jog iki šių metų rugsėjo turi būti pabaigta švietimo tinklo pertvarka. Joje nurodoma, jog naujieji mokslo metai turi prasidėti be vidurinių mokyklų. Visos šalies mokyklos turi būti reorganizuotos į gimnazijas, progimnazijas, pagrindines mokyklas arba mokyklas su daugiafunkciu centru.

Anot A. Bagdono, Dainavoje yra dvi katalikiškos mokyklos – „Vyturio“ ir J. Urbšio. Dviejų gimnazijų vienai seniūnijai yra per daug, tad buvo pasirinkta „Vyturio“. Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius neprieštarautų, kad būtų dvi katalikiškos gimnazijos, juk du katalikai viename rajone puikiai sugyvena.

Tuo tarpu mokyklos direktorius Paulius Martinaitis nesupranta, kodėl norima sužlugdyti populiarią mokyklą. Juolab, kad abi katalikiškos mokyklos vadovaujasi skirtingomis mokymo kryptimis. Štai kaimyninė „Vyturio“ vidurinė mokykla nors irgi yra katalikiška, bet vadovaujasi salezietiška kryptimi, o Juozo Urbšio – Vatikano bendrystės pedagogikos.

„15 metų sėkmingai dirbame kūrybinio mąstymo srityje. Dabar keli metai vadovaujamės bendrystės pedagogika, tai yra mūsų santykiai ir bendruomenės kūrimas. Visas intergralumas davė neblogų vaisių. Vieną matėte, kai apjuosėme mokyklą, nes tai pilietinio ugdymo rezultatai. Ir dabar staigiai šių metų kovą, ministras pasako, kad pagal katalikišką sampratą gali būti tik viena mokykla, tad Švietimo skyrius tiesiog nusprendžia, kad gimnazija bus „Vyturio“ mokykla, o mūsų darbas nueina šuniui ant uodegos“, – nuoskaudų neslėpė P. Martinaitis.

Vadovų pareiškimas – gandų lygyje

J. Urbšio mokyklos moksleiviai pasakoja, jog jie naujienas apie ketinimus padaryti įstaigą pagrindine, išgirdo iš Kauno savivaldybės atstovų. Tiesa, tokį sprendimą iš Švietimo skyriaus vedėjo A. Bagdono išgirdo per pamoką. Kitiems buvo paprašyta tokią svarbią žinią tiesiog perduoti savais žodžiais.

„Buvo kūno kultūros pamoka, mokytojas mus sukvietė ir A. Bagdonas pareiškė apie mokyklos reformą. Nebuvo tinkamai paaiškinta, kodėl nuspręsta padaryti pagrindine. Vienas iš argumentų, kodėl gimnazija taps „Vyturio“ mokykla buvo tas, jog ten geresnė geografinė padėtis. Sunerimome, ir visi sulėkėme pas direktorių. Ten paprašius švietimo skyriaus vedėjo plačiau pakomentuoti, jis tiesiog atrėžė, kad neturi laiko ir išėjo. Mokiniai iš kitų klasių apie reformas sužinojo tik iš kitų“, – situaciją pasakojo vienuoliktokai.

Sunerimo ne tik vyriausiųjų klasių moksleiviai. Žemesnių klasių atstovams taip pat parūpo, kur reikės nuo rugsėjo keliauti. Jiems A. Bagdonas atsakė, kad jie taip pat galės baigti mokyklą, tačiau atestate bus įrašytas „Vyturio“ gimnazijos vardas.

„Aš šioje mokykloje mokausi, ją noriu ir pabaigti, p ne „Vyturio“, Smetonos ar dar kažkurią kitą. Iš šimto mokinių gal keli ir bus buvę „Vyturio“ mokykloje, o kiti ten nėra net kojos įkėlę, tad kodėl mūsų mokyklos mokytojų darbas ir mūsų rezultatai turi užsiskaityti kitai mokyklai?“, – piktinosi kita moksleivė.

Kaune po reformos pasikeis 15 vidurinių mokyklų statusas. Tiksliai žinoma, kad iš jų 3 taps gimnazijomis. Kitos mokyklos dar neapsisprendė dėl statuso. Kauno J. Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos likimas bus sprendžiamas balandžio 28-ąją per naujai išrinktos valdžios tarybos posėdį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA