Zoologijos sode gimęs erelis Kaunas išleistas į laisvę | Kas vyksta Kaune

Zoologijos sode gimęs erelis Kaunas išleistas į laisvę

delfi.lt 2015/04/21 10:26
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Antradienio rytas beveik vienerių metų amžiaus kilniajam ereliui Kaunui buvo paskutinis, kurį jis sutiko narve už grotų. Įspūdingas paukštis gimė praėjusių metų gegužę Kaune esančiame zoologijos sode. Ankstų antradienio rytą zoologijos sodo specialistų ekipažas išvyko į Panevėžio rajoną. Čia, kur prieš dešimtmetį buvo rastas jo tėvas, Kaunas bus paleistas į laisvę.

Patinėlio tėvas buvo rastas Kupiškio apylinkėse 2005 metais. Tuomet nusilpusiu ereliu rūpinosi vietos gamtininkai, vėliau jis perduotas Kauno zoologijos sodui. Čia jis sutiko porą – į Kauną iš Baltarusijos kilniojo erelio patelė buvo atvežta 2002 metais.

Ereliai puikiai tiko vienas kitam – nuo 2008 metų beveik kasmet Kaune pasaulį išvysdavo po ereliuką.

„Nelaisvėje kilnieji ereliai labai retai veisiasi – iš 94 zoologijos sodo pasaulyje, kurie laiko šią rūšį, praėjusiais metais tik keturiems pavyko išveisti. Ir tai yra nemažai, nes būna metų, kai nė vienam zoologijos sodui nepavyksta išveisti. Stambūs plėšrūs paukščiai gana sunkiai veisiasi nelaisvėje“, – DELFI teigė Lietuvos zoologijos sodo vyriausioji biologė Virginija Raudeliūnienė.

Iki šio zoologijos sode gimę ereliukai iškeliaudavo į kitų šalius zoosodus. Tačiau Kaunui pasisekė.

„Iki šiol apdalinome visus Europos zoologijos sodus, kuriems reikėjo. Pirmiausiai kaimynams – Rygos, Talino zoologijos sodams. Po vieną išvyko į Belgiją, Čekiją. Na, o dabar nusprendėme, kad atėjo laikas grąžinti gamtai skolą“, – sako V. Raudeliūnienė.

Erelio Kauno tėvas buvo rastas Kupiškio apylinkėse, Kepurinės miške. Kilnieji ereliai subręsta 4-6 metų, tad Kaunas dar turi laiko susirasti porą.

„Tose vietose šiuo metu gamtosaugininkai stebi vieną suaugusį erelį ir vieną jauniklį. Tai reiškia, kad tose vietose išleistas jis nesijaus vienas ir galbūt liks Lietuvoje. Tikimės, kad neišskris į kitas šalis. Čia jis gimęs ir augęs. Tikimės, kad čia jis susiras porą ir susisuks lizdą“, – sako V. Raudeliūnienė.

Kilniųjų erelių patelės ir patinai žymiai skiriasi dydžiu ir svoriu. Patelės gali užaugti iki 90–100 cm, o patinėliai vidutiniškai 10 cm mažesni. Sparnų tarpugalis patinėlių nuo 190–210 cm. Tuo tarpu patelių – 200–230 cm. Patinėliai sveria nuo 2,8 kg iki 4,6 kg, patelės – 3,8 kg – 6,7 kg.

Visa viršutinė kūno dalis juodai ruda, tik galva palša. Apatinė kūno pusė šviesesnė. Kojos, kaip ir visų erelių, iki pirštų plunksnuotos. Pasižymi aštriu regėjimu, leidžiančiu iš kelių šimtų metrų įžiūrėti smulkius gyvūnus ant žemės.

Išgyvena apie 20 metų, bet Šveicarijoje buvo užtiktas paukštis išgyvenęs 26 metus, Švedijoje net 32 metus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA